Mišel Aun
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Libanski predsednik Mišel Aun odbacio povezanost eksplozije u luci u Bejrutu sa naoružanjem Hezbolala. Predsednik je dodao da je nemoguće da je do katastrofe u luci došlo usled aktivnosti Hezbolaha, ali da će svaka mogućnost biti ispitana.

Libanske vlasti nastavile su istragu o uzroku eksplozije koje je pogodila luku u glavnom gradu Bejrutu. U nesreći je stradalo 178 ljudi, 6000 je povređeno, dok materijalna šteta nije utvrđena.

Aun, saveznik libanske milicije Hezbolah, izjavio u intervjuu za dnevnik da Hezbolah nije skladištio naoružanje u luci i dodaje da ovakvi događaji stvaraju „duhove i maštovitost kod ljudi“.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah odbacio je tvrdnje da je Hezbolah imao naoružanje u luci i naglasio da će sačekati rezultate istrage o uzrocima eksplozije. Nasralah nije odbacio sumnju da je umešan Izrael, protivnik Hezbolaha, iako je vlast susednog Izraela negirala eventualnu vezu sa katastrofom u Libanu.

Hezbolah, libanska milicija koja je saveznik vlasti u Bejrutu, izuzetno vojno je obučena,a istakla se u ratu u Siriji, ratujući na strani Irana i legitimne sirijske vlade na čijem je čelu Bašar al Asad.

Podsetimo, u bejrutskoj luci eksplodiralo je skladište sa amonijum-nitratom, što je izazvalo ogromnu štetu u prestonici, preko sto mrtvih, hiljade povređenih, a po svoj prilici, radilo se o čistoj nemarnosti zvaničnika koji su se oglušili o upozorenja da je u luci skladišten opasni teret, koji je mogao da eksplodira.

Besni građani Libana su posle eksplozije organizovali proteste protiv vlade, koja je podnelo ostavku usled pritiska naroda.

 

 

 

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)