Foto: Mustafa Jamaleddine / UPI / Profimedia

Demonstracije su ponovo izbile dana u centralnom Bejrutu, iako je libanska vlada podnela ostavku. Demonstranti su bacali kamenje na snage bezbednosti koje su čuvale ulaz koji vodi u zgradu parlamenta, na šta je policija odgovorila suzavcem.

Demonstranti su se okupili u blizini zgrade parlamenta i pokušali da probiju blokadu i dođu do libanske skupštine, ali su ih bezbednosne snage rasterale.

 

Uprkos tome što je libanski premijer Hasan Dijab danas objavio svoju ostavku u televizijskom obraćanju naciji, protesti su nastavljeni.

Objavljujem ostavku ove vlade. Neka Bog čuva Liban”, rekao je Dijab tom prilikom, ponovivši poslednju rečenicu tri puta.

Podsetimo, antivladine demonstracije usledile su posle eksplozije koja se dogodila u luci u Bejrutu prošle sedmice, kada je poginulo više od 150 ljudi, a oko 5.000 povređeno.

Protesti tokom vikenda bili su najmasovniji i najnasilniji u proteklih godinu dana. U njima je poginuo jedan policajac, a više stotina ljudi je povređeno.

Jedan od zahteva demonstranata bila je ostavka svih ministara u Vladi. “Ostavka ili vešanje” bio je slogan protesta.

Ostavke su prvi podneli ministarka informisanja Manal Abdel-Samad i ministar za zaštitu životne sredine Damianos Kattar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar