.

Radnička partija Kurdistana negirala je umešanost u jučerašnji bombaški napad u Istanbulu, čime je negirala i tvrdnje Turske o odgovornosti za eksploziju u kojoj je poginulo šest osoba, saopšteno je danas na veb stranici partije.

Dodaje se da meta PKK nikada nisu civili, prenosi Rojters

Turska je ranije danas saopštila da su PKK i Jedinica narodne zaštite (IPG), koja je skoncentrisana u Siriji, odgovorne za eksploziju na aveniji Istiklal u Istanbulu.

Istanbul Eksplozija Foto:Tanjug/Ismail Coskun/IHA via AP

Milicija sirijskih kurda IPG se istakla kao dobro organizovana oružana grupa tokom sirijskog građanskog rata. Oni su uspostavili uporište na severu zemlje nakon što su se snage sirijske vlade povukle, a povezani su i sa glavnom frakcijom sirijskih Kurda Partijom demokratske unije (PID).

Turska smatra da se PID i IPG ne razlikuju od Kurdistanske radničke partije (PKK), koja je 1984. godine pokrenula pobunu u Turskoj za politička i kulturna prava Kurda.

POGLEDAJTE JOŠ:

U sukobima je do sada poginulo više od 40.000 ljudi.

Oko 15-20 odsto ukupne populacije Turske od oko 85 miliona čini kurdska manjina, koja uglavnom živi u istočnim i jugoistočnim oblastima koje se graniče sa Sirijom.

BONUS VIDEO Hapšenje osumnjičenih za bombaški napad u Istanbulu

Turska smatra sirijsko uporište PID-a pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar