Foto:profimedia.rs

Komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni objavio je video na kojem se vidi kako vojnici koriste haubicu L119 britanske proizvodnje za uništavanje ruske vojne opreme. "Naše topničke jedinice koristile su britansku haubicu L119 za izvršenje zadatka. Uništile su neprijateljski SPG-9, protivtenkovski top sovjetske proizvodnje, i njegovo oružje i oštetile su neprijateljski minobacač 2B9 Vasilek", napisao je Zalužni.

Ranije je britanski ministar obrane Ben Valas najavio slanje više od dvadeset samohodnih 155 mm haubica M109 i 36 105 mm L119 haubica u Ukrajinu.

Oružje su počeli da koriste krajem jula, a ukrajinski padobranci prvi su izvestili o njegovoj razornoj moći. Objasnili su kako su brza paljba i mobilnost oružja takođe njegova glavna prednost, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Jutarnji list.

Padobranci su inače, elita ukrajinske vojske. I pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, tadašnjih sedam vazdušnih brigada bile su jedine ukrajinske brigade koje su uvek bile u pripravnosti. Oko 1.400 vojnika svake brigade bilo je uvežbano i spremno za velike borbe.

Ukrajini su, takođe, dodeljeni i tenkovi „Challenger 2“ britanske proizvodnje, nemačka borbena vozila „Marder“ i „Stryker“ iz Sjedinjenih Američkih Država. Čudno je što su tenkovi „Challengera 2“, težine oko 70 tona i „Mardera“ od oko 30 tona, dodeljene jedinicama koje se, u teoriji, raspoređuju padobranom. Čak i „Stryker“, okretno vozilo s kotačima, teže je od 16 tona.

Ali, Ukrajinci znaju što rade – padobranci dobijaju nova teška vozila, jer će im upravo takva trebati u narednim nedeljama i mesecima, kada bude počela ukrajinska protivofanziva.

U ukrajinskoj vojnoj doktrini vazdušne trupe, zapravo, ne putuju često helikopterom ili avionom.

Pročitajte još:

Pogotovo ne u trenutnom ratu, gde se Ukrajinci bore na svojoj teritoriji i gde ruska vazdušna odbrana isključuje vazdušne napade velikih razmera.

U dosadašnjim bitkama ukrajinske vazdušne brigade bile su nešto lakše od mehaničnih i tenkovskih brigada.

Međutim protivofanziva bi mogla da naiđe na jači otpor neprijatelja budući da su – istovremeno dok su trošili veliki deo svoje ofanzivne borbene moći pokušavajući i ne uspevajući da zauzmu Bahmut, Vuledar i nekoliko drugih istočnih gradova – Rusi gradili velika utvrđenja kako bi pojačali svoju obrambenu moć.

BONUS VIDEO Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar