Kabul deca na aerodromu
Foto: (Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine Corps via AP)

Do danas je oko 122.000 ljudi evakuisano iz Kabula, uključujući i 5.400 američkih građana. Pentagon je saopštio da se očekuje u skorije vreme 17 letova kojima će 3.700 ljudi, uglavnom Avganistanaca, biti prebačeo u Vašington i Filadelfiju. Portparol Pentagona Džon Kirbi odbio je danas da prokomentariše kad će SAD završiti evakuaciju, čiji je kraj zakazan za 31. avgust, niti je rekao da li će Amerika voditi razgovore sa talibanima o budućim napadima dronova protiv takozvane Islamske države.

„Predsednik Bajden je bio vrlo jasan kada je rekao da ćemo odgovoriti vrlo snažno ukoliko dođe do terorističkih pretnji, nešto nalik onome što ste videli u prethodnih 24, 36 sati. Ne mislim da nam pomaže da pričamo o tome kako će izgledati kontrateroristički poduhvati i kako ćemo ih izvršiti“, izjavio je Kirbi, a preneo BBC.

Kirbi je izjavio da su SAD razgovarale sa talibanskim liderima kako bi se smanjili konflikti i sprečilo nerazumevanja tokom trenutnih operacija.

On je odbio da kaže koliko je kapija na kabulskom aerodromu otvoreno, ukoliko je uopšte otvorena ijedna.

„Ovo je oduvek bila opasna operacija, a mi smo u posebno opasnim vremenima trenutno“, dodao je.

Insistirao je na tome da SAD „imaju kapacitet da obave evakuacije čak i u vreme dok se radi na potpunom povlačenju američkih snaga“.

BONUS VIDEO: Napad SAD dronovima u Kabulu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar