Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, prema saznanjima Televizije Vijesti, biće i definitivno ustoličen u nedelju u Cetinjskom manastiru. Protivnici ustoličenja mitropolita na Cetinju - komite danas su organizovali proteste na Cetinju, tokom kojih je policija upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Za učesnike ovog svečanog događaja obezbeđen je organizovan prevoz, a u saradnji sa crnogorskim vlastima biće im omogućeno da dođu do manastira.

„Nema nekog posebnog čina. Patrijarh Porfirije će nakon svečane liturgije uvesti mitropolita Joanikija u tron Svetog Petra Cetinjskog. Na kraju će pročitati odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve“, saopšteno je iz crkve.

 

Patrijarh i Joanikije dočekani aplauzom

 

Građani Podgorice i svih delova Crne Gore dočakli su večeras patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita Joanikija ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja aplauzima i skandiranjem „Ne damo svetinje“ i „Kosovo je Srbija“.

Deo grada preko Morače uoči svečanosti praktično je blokiran zbog kolone vozila koje su pristizale ispred Hrama.

Okupljeni nose zvanične zastave Crne Gore, crkvene zastave, trobojke, zastave Srbije…

Večernja služba se odvija ispred hrama iz epidemioloških razloga.

Podsetimo, za nedelju je u Cetinjskom manastiru planirano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, zbog čega su danas organizovani protesti na Cetinju.

Policija je blokirala put Podgorica – Cetinje u Donjoj Gorici, na kružnom toku kod salona automobila „Alliance“. Grupa građana koja je htela da se uputi ka Cetinju je, kako javlja TV Vijesti, nakon rasprave sa policijom odlučila da ostane i blokira vezu između glavnog grada i prestonice a po putu su prosuli šut, kamenje, automobilske gume, kontejner…

Demonstranti su kazali da je cilj da se patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije spreče da danas ili sutra dođu u prestonicu.

BONUS VIDEO: Blokada puta Cetinje – Podgorica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar