Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK / BELTA

Belorusija je potpuno zasenila Rusiju na samitu zemalja EU. Čelnici zemalja EU dogovorili su se o izbegavanju beloruskog vazdušnog prostora, a mnogi evropski avioprevoznici već su ukinuli letove za Minsk.

Pročitajte još:

Većina aviokompanija najavila je da neće koristiti vazdušni prostor Belorusije – to su već učinili poljski LOT, britanske, ukrajinske i austrijske aviokompanije, Air France, Finnair, Singapore Airlines, ali i kompanije baltičkih država (jedino Rusija najavljuje da će i dalje koristiti „belorusko nebo“).

Mnoge kompanije obustavile su letove za Minsk, a beloruska kompanija Belavia objavila je do kraja novembra otkazala letove za Varšavu, Pariz i London. Litvanija  i Belorusija su na korak do prekida diplomatskih odnosa (povučene su sve diplomate iz tamošnjih ambasada) jer su u Rigi, gde se održava svetsko prvenstvo u hokeju, zamenili zvaničnu belorusku zastavu onom koju u svojim protestima koristi beloruska opozicija – belo-crveno-belo (ta zastava je bila zvanična nakon proglašenja nezavisnosti, ali ju je Lukašenko zamenio za onu iz sovjetskih vremena, odnosno na zastavu Beloruske sovjetske socijalističke republike).

No, „otmica“ aviona i hapšenje opozicionog novinara i aktiviste Romana Protaševiča pokazali su da je beloruski autokrata Lukašenko odlučio da ide do kraja kako bi potpuno obezglavio opoziciju, da čak i moskovski Komersant piše da „Lukašenko uskoro neće imati više koga ni da hapsi“.

Roman Protasevič
Roman Protasevič Foto: REUTERS/Stringer

Nakon ovog slučaja zavladala je panika među beloruskom opozcijom (većina je u egzilu u Poljskoj i Litvaniji, poput liderke „antilukašenko“ pokreta Svetlane Tihanovske ili su pak po beloruskim zatvorima) jer očigledno je da Lukašenko više ne bira sredstva, te da je ovo poruka da se niko od oponenata ne može osećati sigurnim i da ga u tome ništa ne može zaustaviti. Pogotovo jer ima podršku Kremlja, koji se i sam sa svojim oponentima razračunava vrlo brutalno, piše Jutarnji list.

No, neviđeni beloruski skandal i samovolja, ipak se prelamaju i na odnose Rusije i EU koji su, ionako, na najnižoj tački u poslednjih 30 godina. Rusija je stala iza svog, praktično jedinog saveznika u Evropi. Osim toga, u Moskvi, 28. maja, ponovno, već treći put ove godine (bio je u februaru i martu) očekuju Aleksandra Lukašenka koji je, nakon ove „avionske afere“ definitivno i konačno Belorusiju, odnosno sebe i svoj režim, predao u ruke Kremlju i može se očekivati postupna (možda i brža) aneksija Belorusije koja u potpunosti sada zavisi o Rusiju.

Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

U Kremlju nisu želeli da komentarišu prisilno spuštanje aviona i otmicu Protaševiča, dok neki ruski mediji naslućuju da su Belorusi o svom planu obavestili Moskvu, jer ih „na to obvezuje ugovor o saveznoj državi Rusije i Belorusije“. Sergej Lavrov, prvi Putinov diplomata, rekao je „da ne treba žuriti sa ishitrenim zaključcima“, a njegova portparolka Marija Zaharova kaže da je hapšenje Protaševiča „unutrašnja stvar suverene zemlje“, a usput i napada i Zapad koji se sada zgražava nad ovakvim postupkom.

Slučaj prizemljenja Eva Moralesa

Napomenula je i da „ako ih nije šokiralo kada su u Austriji, na zahtev SAD-a, prisilno spustili avion bolivijskog predsednika Eva Moralesa, koji se vraćao iz posete Moskvi, jer su mislili da je u avionu Edvard Snouden ili kada su Ukrajinci prisilno spustili beloruski avion sa pripadnicima ruskog udruženja „Antimajdan“, onda nemaju zašto da se šokiraju kada to rade drugi“.

#related-news_0

No, neki zastupnici Dume pozdravili su „blistavu operaciju“ beloruskih vlasti, a zamenik šefa spoljnopolitičkog odbora Dume Dmitrij Novikov rakeo je da je „znao da će se ovaj slučaj iskoristiti za pritisak i mešanje u unutarnje stvari Belorusije“.

Novikov je prozvao da su u prvom redu napada na Belorusiju „zemlje koje zbog svoje ekonomske nemoći nisu sposobne da vode samostalnu i suverenu politiku pa su dužne da demonstriraju vernost gazdama u Vašingtonu“. Leonid Kalašnjikov, šef parlamentarnog odbora za zemlje bivšeg SSSR-a, rekao je pak kako „neće komentarisati postupke drugih država“, ali kako on u „tom postupku ne vidi ništa strašno“ i čudi ga sva ta halabuka na Zapadu oko toga.

Aleksandar Lukašenko je u sve želeo da uplete radikalni palestinski pokret Hamas, kog je optužio da stoji iza „bombe“ u Rajanerovom avionu. Beloruski ministar saobraćaja Artjom Sikorski navodi kako je aerodromu u Minsku dobio e-mail poruku (prema njoj su kaže postupili) u kojoj je, kako kaže, pisalo: „Mi smo vojnici Hamasa i tražimo da Izrael prestane sa napadima na pojas Gaze“ te obavestili da se u avionu nalazi bomba.

Iz Hamasa su demantovali tu poruku rekavši da to nije njihov „način borbe“ i objavili kako ovom pričom žele da diskrdituju njihov pokret.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare