Evropski parlament
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropski lideri zapretili su u danas ograničavanjem međunarodnog vazdušnog saobraćaja nad Belorusijom, a kako najvaljuju, možda će uvesti ograničenja i za kopneni saobrađaj, nakon što je putnički avion kompanije Rajner bio prisiljen da sleti i ovaj indcident okarakterisali kao"državnu pirateriju".

Pročitajte još:

Zapadni lideri posegnuli spremni su da primene rigorozna metode kako bi osudili incident u kojem je presretnut let između Grčke i Litvanije, te je putnički avion bio prisiljen da sleti u Minsk, prenosi Rojters.

Tom prilikom je uhapšen Roman Protaševič, beloruski novinar i bloger koji živi u egzilu u Poljskoj.

Zemlje su zatražile puštanje na slobodu 26-godišnjeg novinara, čiji su nalozi na društvenim mrežama jedno od poslednjih preostalih mesta na kojima se mogu videti prave informacije o Belorusiji.

„Ovo je u stvari bila vazduhoplovna piraterija, koju sponzoriše država“, rekao je irski ministar spoljnih poslova Simon Kovini, koristeći narativ kojim su o ovom slučaju govorile i ostale države.

„Opasno je, nepromišljeno i EU će, naravno, da uradi nešto po tom pitanju“, rekla je švedska ministrka spoljnih poslova An Linde.

Francusko predsedništvo saopštilo je da je Međunarodnoj organizaciji civilnog vazduhoplovstva upućen zahtev za obustavu međunarodnih letova nad beloruskim vazdušnim prostorom. Takođe se razgovaralo o zabrani poletanja beloruskog državnog prevoznika Belavia sa evropskih aerodroma, kao i o nespecifikovanim merama u vezi sa kopnenim transportnim vezama.

Roman Protasevič
Roman Protasevič Foto: REUTERS/Stringer

Letonska aviokompanija Er Baltik prva je je objavila da više neće koristiti beloruski vazdušni prostor, a Avia Solušon, registrovana na Kipru, rekla je da će to učiniti i njene aviokompanije sa sedištem u Litvaniji.

Litvanski ministar saobraćaja Marius Skuodis rekao je da će poljski LOT i mađarska aviokompanija Vizair slediti njihov primer i najavio da svi letovi do i sa litvanskih aerodroma od ponoći GMT moraju da izbegavaju beloruski vazdušni prostor.

Tema samita

Pre današnjeg samita zemalja EU u kom učestvuje 27 nacionalnih lidera zemalja Evropske unije u Briselu, litvanska premijerka Ingrida Simonite rekla je da će pozvati partnere da zatvore beloruski vazdušni prostor za međunarodne letove. Nije objasnila kako će se to postići.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare