Sofia Sapega Foto: Instagram / East2West News / Profimedia

Posle preusmeravanja aviona na letu iz Atine za Viljnus, u Minsku su zadržani i uhapšeni opozicioni novinar Roman Protaševič (26) i njegova devojka Sofija Sapegi (23). Oni nisu jedini koji nisu nastavili let, prenosi Dojče vele.

PROČITAJTE JOŠ:

Direktor Rajanera, Majkl Oliri, izjavio je sinoć da veruje da su se u avionu te kompanije, koji je juče morao prinudno da sleti u Minsk, nalazili agenti beloruskog KGB-a. On je za irski radio Njuztok rekao da je „namera vlasti izgleda bila da (iz aviona) uklone novinara i njegovu saputnicu. Znate, mi verujemo da se u Minsku iskrcalo i nekoliko agenata KGB-a.“

Agencija AP je sinoć prenela da Litvanske vlasti po sletanju aviona u Viljnus saopštile, da se iz letilice Rajanera nisu iskrcali Roman Protasčevič, njegova devojka i još četiri putnika.

Sofia Sapega Foto: Instagram / East2West News / Profimedia

Prethodno su i neki putnici agenciji Rojters izjavili da je posle poletanja iz Minska bilo više praznih mesta u avionu. Univerzitet i porodica potvrdili hapšenje devojke.

Beloruski univerzitet u Viljnusu je u ponedeljak saopštio da je njihova studentkinja Sofija Sapegi (23) takođe pritvorena u Minsku, posle prinudnog sletanja i zatražio njeno puštanje na slobodu. Ona je takođe bila u avionu Rajanera i putovala je novinarom Romanom Protaševičem.

„Sofija Sapega je državljanka Ruske federacije i studentkinja integrisanog studijskog programa ‘Međunarodno pravo i pravo Evropske unije’. Nakon povratka sa odmora sa mladim muškarcem, Sofija je trebalo da odbrani master u Vilnjusu“, rekli su sa univerziteta.

Pritvor Sapege potvrdila je njena porodica, rekao je za Rojters portparol Evropskog humanističkog univerziteta (EHU) i dodao da su Sapega i Protaševič bili zajedno na odmoru u Grčkoj.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je „Moskva već kontaktirala oca državljana Ruske federacije, koji je bio sa Romanom Protaševičem u avionu koji je sleteo u Minsk, i zatražili su konzularni pristup“.

„Spomenuli ste beloruskog državljanina, a koliko nam je poznato, s njim je bila i njegova poznanica, državljanka Rusije. Već smo kontaktirali njenog oca, a naša ambasada se obratila beloruskom Ministarstvu spoljnih poslova sa zahtevom da nam pruži informacije o našoj državljanki i obezbedi nam konzularni pristup“, rekao je Lavrov, preneo je Tas s.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj nema nikakve informacije o tome da su ruski državljani navodno privedeni nakon jučerašnjeg prinudnog sletanja aviona „Rajanera“ u Minsku.

Da je došlo do pritvaranja, beloruska strana bi obavestila rusku ambasadu, rekao je on.

Nexta napominje da se radi o Sofiji Sapegi, devojci blogera Protaševiča. Ruska ambasada se obratila beloruskom ministarstvu spoljnih poslova u vezi sa njenim zadržavanjem.

„Sofija Sapega, devojka Romana Protaševiča, nalazi se u pritvorskom centru u ulici Akrestsina u Minsku“, rekla je na konferenciji za novinare Svetlana Tihanovskaja, beloruska opoziciona političarka i protivnica Lukašenka na prošlogodišnjim izborima.

„I dalje nije poznato koje su optužbe protiv nje“, dodala je Tihanovskaja.

Represija pojačana od leta

Beloruska vlast, na čelu s Lukašenkom, započela je oštar obračun sa neistomišljenicima kada su posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova, trajali su do dolaska oštre zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima. Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla, prenosi Dojče vele.

Na meti vlasti, i nakon što su protesti zamrli, našli su se i nezavisni mediji i novinari. Vlast je prošle nedjelje uhapsila 11 zaposlenih popularnog bjeloruskog portala TUT. Roman Protaševič je novinar i koosnivač kanala u aplikaciji Telegram, ključnog za razmjenu informaciju među protivnicima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare