Foto: EPA-EFE/Noufal Ibrahim

Dve trećine dosadašnjih članova parlamenta Kuvajta, među kojima je i jedina žena u parlamentu, ostale su bez mandata u zakonodavnom telu, pokazuju danas objavljeni rezultati izbora.

Za sada je nejasno kakav će smer zauzeti novi saziv parlamenta u kojem će 21 od 50 poslanika prvi put obavljati tu funkciju.

Nakon što stupe na dužnost 15. decembra, poslanici će se u zemlji bogatoj naftom suočiti s nepromenjenim izazovima, borbom protiv krize javnog duga i pandemijom koronavirusa.

Pročitajte još:

Na jučerašnje izbore u Kuvajtu, koji ima najslobodniji i najbučniji parlament među zemljama Persijskog zaliva, izašlo je više od 60 odsto od oko 560.000 registrovanih birača.

Novi saziv parlamenta moraće da donese odluke o brojnim pitanjima, a najvažnija će biti ekonomska.

Agencija „Mudis“ smanjila je ove jeseni kreditni rejting Kuvajta prvi put u istoriji te države, a ministar finansija je upozorio da vlada uskoro neće moći da isplaćuje plate.

Centralna banka Kuvajta je saopštila da bi dug zemlje ove godine mogao da dostigne 40 odsto bruto domaćeg proizvoda, najviši nivo od 1990. godine, kada je zemlja pretrpela ekonomsku katastrofu zbog iračke invazije i Zalivskog rata koji je usledio.

Kuvajt ima šeste po veličini rezerve nafte na svetu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram