Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Izbori u drugom najvećem crnogorskom gradu mnogo su više od glasanja o strategiji razvoja opštine. To su prvi izbori nakon parlamentarnih krajem avgusta prošle godine, kada je posle tri decenije sa vlasti srušena Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika zemlje Mila Đukanovića.

Pročitajte još:

Sada iste snage žele da preuzmu Nikšić i potvrde dominaciju, dok će DPS pokušati da se pobedom vrati u igru i vremenom ospori i vlast na državnom nivou.

„Ovo su izbori na kojima se pečatira volja građana iskazana prošle godine“, poručuje Marko Kovačević, kandidat za gradonačelnika koalicije „Za budućnost Nikšića“, koju predvodi dominantno prosrpski Demokratski front (DF), najveći činilac nove vlasti na državnom nivou.

„Izbori u Nikšiću prevazilaze lokalni značaj jer je ugrožena država Crna Gora i njeno pravo na slobodu“, tvrdi nositeljka liste DPS Sanja Damjanović. Ona kaže da je zemlja pod novom vlašću sa evropskog puta skrenula na stranputicu i da će pobeda DPS u Nikšiću označiti početak kraja svih retrogradnih stvari.

Pročitajte i:

DPS prvi put nije favorit

DPS na izbore izlazi sa manjim strankama u koaliciji „Evropski tim za Nikšić“. Iako su svi izbori u Crnoj Gori poslednjih godina neizvesni i prognoze nezahvalne, analitičari su saglasni da su ovo prvi izbori u koje DPS ne ulazi kao favorit. Ne samo da stranka više ne vlada na republičkom nivou, već je na prošlim parlamentarnim izborima u Nikšiću njihov blok imao čak šest hiljada manje glasova nego rivali.

„Mnogi smatraju da je razlika nedostižna za DPS. Mi nismo dali da nas to uljuljka već smo uradili sve da ta razlika bude mnogo veća i da pokaže da je za DPS i u Nikšiću i u Crnoj Gori gotovo“, kaže Kovačević, tvrdeći da je sada i sam DF jači od DPS i blizu natpolovične podrške.

Ipak u DPS su uvereni da imaju najbolji program.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Očekujemo pobedu jer smo jedini izašli sa konkretnim planovima. Za četiri godine ćemo zaposliti 2.000 građana Nikšića a nezaposlenost je gorući problem u našem gradu“, obećava Damjanović.

Dok je DPS oko sebe okupio sve srodne partije, stranke nove vlasti idu ponovo u tri kolone. Osim koalicije „Za budućnost Nikšića“, dobrom rezultatu se nadaju i Demokrate predsednika crnogorskog parlamenta Alekse Bečića. Oni su u koaliciji sa pokretom „Ne damo Nikšić“, koji vodi Gordana Radović, savetnica crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića.

Krivokapić ne učestvuje u kampanji osim što je s Bečićem nedavno u Nikšiću posetio trenutnog čelnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori vladiku Joanikija. To je ličilo na traženje podrške crkve koja je odigrala veliku ulogu u padu DPS, a naročito je uticajna u Nikšiću.

Na deo glasova računa i URA potpredsednika Vlade Dritana Abazovića. Međutim, tu je i Narodni pokret, biznismena Miodraga Dake Davidovića, uticajnog među vernicima SPC, a koji se u kampanji sukobio sa Demokratskim frontom oštro napadajući njihovog bitnog političkog partnera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Kampanja puna incidenata i uticaj iz Srbije

„Kampanja je počela sramnom provokacijom iscrtavanja uvredljivih poruka na džamiji u Nikšiću. Paralelno, tada u našem gradu borave i određeni predstavnici partija iz drugih država i desničari, kako bi pomogli na nelegalan način jedan politički savez“, kaže kandidatkinja DPS Damjanović.

„To je ta stranputica kojom se Crna Gora kreće, uticajem iz drugih država želi se nametnuti izborna volja“, dodaje ona.

Aludira na to što je tokom kampanje u Nikšiću boravilo i više funkcionera Vučićeve Srpske napredne stranke, koji su došli da pomognu DF. Kovačević tvrdi da su to bili ljudi koje su zakonito angažovali za poslove u kampanji.

„To nije nikakva novina, to rade sve stranke u Crnoj Gori, ali se snažna antisrpska kampanja koju DPS vodi neprestano više od dvadeset godina posebno obrušila na ove koje smo mi angažovali, samo zato što dolaze iz Srbije. Takvu politiku moramo poslati u prošlost“, poručuje Kovačević.

„Vučić doživljava listu „Za budućnost Nikšića“ kao svoju filijalu. Svaka matična firma šalje na ispomoć „radnike“ u filijale zbog povećanog obima posla“, odvraća Damjanović.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Poslali su one koji vrlo dobro znaju izborne mahinacije i njihova stvarna namera je da se pomogne osvajanje Nikšića i da se taj slobodarski grad pripoji nekoj ideologiji užasnih devedesetih, koju sada personifikuje sintagma’srpski sve“, zaključuje.

Veliko zanimanje u Beogradu

Iako su lokalni, izbori se s ogromnom pažnjom prate u srpskim medijima, koji su objavili niz tekstova dok pojedine srpske televizije imaju specijalne emisije pod nazivom „Bitka za Nikšić“. U DPS zbog toga optužuju Srbiju i Vučića za mešanje u izbore i pokušaj „okupacije Nikšića“.

„To ne da nije normalno, nego je to ponižavanje građana Nikšića. Oni takve serijale nemaju, recimo, kad su lokalni izbori na Kosovu. Decenijama sam profesionalna angažovana u razvijenim evropskim državama, i verujte da takav primer nigde nisam videla“, kaže Damjanović.

Ona ipak veruje da će njihova pobeda poslati jasnu poruku da se Crna Gora budi i da neće dozvoliti da njom upravljaju tuđinci.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)