Foto: N1/Printscreen/YouTube/TVVIJESTI PODGORICA/Demokratska Crna Gora

Posle revolucionarnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojima je 30. avgusta 2020. godine, nakon tri decenije svrgnut DPS Mila Đukanovića, sutra se očekuju lokalni izbori u Nikšiću, koji su pod lupom čitavog regiona. Kampanja je uzavrela, kandidatima nove vlasti stižu svakodnevne pretnje, tenzije rastu, a ovi izbori biće za vladajuću koaliciju Crne Gore, do sada najvažniji ispit.

Pročitajte još:

“Lokalni izbori u Nikšiću važni su motivaciono i suštinski. Evo zašto, ukoliko bi kojim slučajem DPS dobio većinski podršku, to bi bilo ohrabrenje za državni nivo i eventualno njihov pokušaj produbljivanja političke krize kako bi se organizovali prevremeni parlamentarni izbori. Ipak za novu državnu vlast, bi pobeda antiDPS snaga bila vetar u leđa” objašnjava za Nova.rs Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

Ona naglašava da suštinski, DPS veštački vrši vlast u Nikšiću već godinama.

“To se dešava od kako gube na lokalnim izborima i pada im podrška. Najpre su to mogli, omogućeno im je, političkom korupcijom, a zatim zbog bojkota tadašnje opozicije na lokalnim izborima” kaže Radulović.

Mila Radulovic
Mila Radulović Foto:Privatna arhiva

Najvažniji izbori posle parlamentarnih

Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije smatra da su nikšićki izbori važni, jer su prvi izbori koji se u Crnoj Gori organizuju nakon što je DPS Mila Đukanovića razvlašćen na parlamentarnim izborima prošle godine.

“Na tim izborima će se videti koliki pad beleži Đukanovićev DPS i kakvo je novo prolazno vreme partija koje čine novu vlast. Nikšički izbori će biti i provera političkog uticaja koji će u crnogorskoj politici imati ti ljudi. Pošto će Milo Đukanović ostati predsednik partije uprkos teškom izbornom porazu prošle godine na parlamentarnim izborima, deluje kao da je DPS odlučio da promoviše svoje poraze. Otud mnogi analitičari prognoziraju dalji pad uticaja te stranke i razvlašćivanje DPS-a i u Nikšiću” kaže za Nova.rs Pavićević.

Vladimir Pavićević Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

On navodi da je naišao period očiglednog slabljenja političke snage Mila Đukanovića i njegove partije.

“I izbori u Nikšiću sutra, a potom i u Herceg Novom na proleće, biće prilika da se provere ove procene” zaključuće Pavićević.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar