Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Direktori u Italiji, koji su već zabrinuti uslovima za početak školske godine 14. septembra, zahtevaju da ne budu krivično odgovorni u slučaju pojave koronavirusa u ustanovama, javili su danas italijanski mediji.

“Hitno je potrebno da vlada u jednom od narednih ukaza ubaci član kojim se revidira mogućnost krivičnog gonjenja direktora u slučaju pojave kovida u ustanovi”, objašnjava predsednik Nacionalnog udruženja direktora Antonelo Đaneli.

Kako prenosi dnevnik Korijere dela sera, Đaneli je naveo da direktore “ne bi trebalo ni za šta optuživati ukoliko sprovode zdravstveni protokol”.

Prema sadašnjim smernicama, svaka ustanova mora da ima prostoriju za hitnu izolaciju osoba za koje se sumnja da su zaražene, ali direktor nema mogućnost da odluči o eventualnom zatvaranju ustanove. “Odluka je na lokalnim zdravstvenim vlastima”, ukazuje Đaneli.

Pročitaj i:

S obzirom na početak školske godine, sve ustanove moraju da obezbede razmak od najmanje jednog metra između učenika, ali “ako se ne obezbede individualne klupe, očigledno je da se razmak ne može garantovati”. Međutim, isporuka tih klupa može da potraje do oktobra zbog čega bi učenici morali da nose masku tokom čitavog dana.

Đaneli navodi da je moguće organizovati da učenici budu na udaljenosti od jednog metra, ali ne i garantovati da će nositi masku po čitav dan. “To je nama teško, a možete misliti najmlađima”, kaže on.

Italija je u nedelju najavila zatvaranje diskoteka i obavezno nošenje maski na javnim mestima od 18 do šest sati ujutru kako bi sprečila novi talas epidemije.

U Italiji je do danas registrovano 254.000 zaraženih, a više od 35.000 ljudi je umrlo od posledica koronavirusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)