Alexei Navalny
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Savezna lekarska komora Nemačke saopštila je da ne može da učestvuje u istrazi slučaja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, jer je to, kako je rečeno. prerogativ državnih organa.

„Savezna lekarska komora je veoma zabrinuta zbog zdravstvenog stanja Alekseja Navaljnog i podržava zahteve federalne vlade upućene ruskoj vladi da se potpuno razjasne okolnosti koje su dovele do tog, po život opasnog, pogoršanja zdravstvenog stanja“, saopštila je pres-služba komore.

Takođe su dodali da su im dostavili medicinske podatke o incidentu s Navaljnim i da ne sumnjaju u „kvalitet lekarskih pregleda kolega u Nemačkoj“ koje su uradili Navaljnom.

„Po nemačkom zakonu, dalja ispitivanja može inicirati samo porodica. Savezna lekarska komora ne može da učestvuje u istrazi, jer nije državni organ. Istraga je prerogativ državnih organa“, saopštila je pres-služba.

Ranije je predsednik ruske Nacionalne lekarske komore Leonid Rošalj saopštio da je uputio pismo nemačkom kolegi Klausu Rajnhartu u kojem je predložio formiranje zajedničke komisije dve komore koja bi se pozabavila slučajem Navaljnog.

Nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila prošle nedelje da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar