Alexei Navalny
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Nemačka kancelarka Angela Merkel je najpre odbijala da trovanje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog dovede u vezu s gasovodom Severni tok 2. Sada se ta pozicija menja.

Nakon napada na ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog zaoštrava se spor između Berlina i Moskve. Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas je odbacio prigovore Rusije, da Nemačka ometa istragu. Na Prvom programu nemačkog javnog servisa ARD je Mas rekao da se tu radi o pokušaju Moskve da „zamagli stvar“.

Nemačka vlada je još pre nedelju dana pozitivno odgovorila na zahtev ruskog tužilaštva za pružanje pravne pomoći i to je sopšteno ruskom ambasadoru u Berlinu.

Mas je sa svoje strane zatražio od Rusije da Nemačkoj stavi na raspolaganje rezultate istrage koja je sprovedena pre nego je on prebačen u Nemačku, nakon dvodnevnog boravka Navaljnog u bolnici u sibirskom gradu Omsku. „Mnogi tragovi“ u vezi s ovim slučajem su zasada samo u Rusiji, rekao je Mas. Ukoliko Moskva ne bude isporučila rezultate svoje istrage, to bi predstavljalo novu indiciju „da se nešto prikriva“, smatra Mas.

Foto:EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Pročitajte još:

„Berlin odugovlači istragu“

Portparolka ruskog ministrstva spoljnih poslova Marija Zaharova je pre toga na Fejsbuku napisala: „Berlin odugovlači istragu za koju se zalaže. Namerno?“. Ona tvrdi da Berlin nije reagovao na zahtev ruskog državnog tužilaštva od 27. avgusta. „Za sada nismo sigurni da li Berlin igra dvostruku igru“, tvrdi Zaharova.

Navaljni se od 22. avgusta leči u berlinskoj bolnici Šarite. Dva dana pre toga je kolabirao za vreme leta u Rusiji i bio lečen u bolnici u Omsku. Nemačka vlada je prošle srede objavila da „nema sumnje“ da je Navaljni otrovan nervnim bojnim otrovom tipa Novičok. Taj ubojiti otrov je razvijen tokom 70ih godina u SSSR-u. Moskva odbacuje svaku odgovornost za zdravstveno stanje opozicionog političara, najpoznatijeg kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putin
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT/SPUTNIK

„Nikakav ekonomski interes ne može biti važniji“

U Nemačkoj se rasprava o mogućim kaznenim merama protiv Rusije zbog atentata na Navaljnog sve više usredsređuje na pitanje završetka gradnje gasovoda Severni tok 2.

„Ne postoji nikakav ekonomski interes koji bi na kraju mogao biti važniji od spoljnopolitičkih i siguronosnih interesa Nemačke i Evrope“, izjavio je nemački ministar zdravstva Jens Špan dnevnom listu Bild. „Sada pre svega zavisi od Rusije da li će i kako biti nastavljana izgradnja Severnog toka 2″, naglasio je on.

Slično se izrazila i ministarka odbrane Anegret Kramp-Karrnbauer. Gasovod „nije ključni projekt“. Kako će ići dalje, to zavisi od ruske strane, izjavila je Kramp-Karenbauer novinskoj agenciji Rojters. Još prošle sedmice ona je rekla kako u vezi s tim gasovodom ne treba donostiti ishitrene odluke.

Angela Merkel
Angela Merkel Foto:EPA-EFE/Omer Messinger

„Nadam se da nas Rusi neće na to prisiliti“

I ministar spoljnih poslova Mas je pre toga pooštrio ton. „Nadam se da nas Rusi neće prisiliti na promenu našeg stava oko Severnog toka 2″, izjavio je ministar za Bild am zontag. On je istovremeno naglasio da bi prekid gradnje gotovo dovršenog gasovoda naravno štetio i domaćoj industriji. „U projektu učestvuje više od 100 firmi iz dvanaest evropskih zemalja, otprilike polovina njih iz Nemačke.

Šefica kluba poslanika stranke Zelenih u Bundestagu, Katrin Gering-Ekart, traži da se odmah prekne s gradnjom. Nemačka vlada bi sada trebalo da za to „pronađe način“, izjavila je ona nemačkom listu Tagesšpigel.

Desnopopulistička Alternativa za Nemačku (AfD) tako nešto odbacuje. „Nerazjašnjen slučaj Navaljni ne bi smeo da nas navede na to da rizikujemo sigurnost našeg snabdevanja gasom. To su dve odvojene stvari“, izjavio je predsednik te stranke Jerg Mojten.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar