Foto: EPA-PHOTO/EPA/SASA STANKOVIC/STR/as/so/ow

Skulptura srpskog patrijarha Pavla od pletene žice, rad vajara Ljubomira Lackovića, ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u Andrićgradu.

Kako je saopšteno iz Andrićevog instituta, skulptura je samo eksponat koji je bio izložen zbog svečanosti koja je tradicionalno organizovana na Vidovdan. U saopštenju je pojašnjeno da je ova skulptura bila izložena sa ciljem da se publici približi rad skulptora Lackovića, prenosi Klix.ba.

„Patrijarh Pavle će, kao neizbežni stub duhovnosti i srpskog identiteta svakako dobiti spomenik u Andrićgradu među ostalim velikanima srpske kulture, ali tek nakon konkursa koji će raspisati Andrićev institute“, navedeno je u saopštenju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Spomenik patrijarhu Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, svečano je na Vidovdan otkriven na Vizantijskom trgu u Andrićgradu. Lacković je rekao da je spomenik visok 1,7 metara, te da ga je napravio za oko dva meseca.

„Ranije sam radio jedan manji spomenik patrijarhu Pavlu, učestvovao sam i u radu Likovne koloniji u Andrićgradu, a pretprošle godine sam izlagao. Moj rad se svideo Emiru Kusturici i on me pozvao da ove godine realizujemo tu ideju“, rekao je Lacković.

Spomenik je izazvao mnogo različitih reakcija. Dok se nekima svideo, drugi su kazali da je neprihvatljiv. Mnogi drugi korisnici društvenih mreža iznijeli su mišljenje da spomenik ne odgovara poglavaru Crkve, a nekim se učinilo da više podseća na stvorenja iz filmove naučne fantastike.

Na društvenim mrežama osvanule su brojne šale na račun spomenika.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar