Gordan Grlic Radman
Gordan Grlić Radman Foto:EPA-EFE/Virginia Mayo

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Petrinji da hrvatski ambasador u Srbiji Hidajet Biščević ima poverenje hrvatske vlade.

Šef diplomatije je to rekao novinarima u Petrinji upitan o pisanju Večernjeg lista da mu je vođa hrvatske manjine u Vojvodini Tomislav Žigmanov 30. marta poslao pismo u kojem je optužio Biščevića da deluje protiv interesa hrvatske zajednice u Srbiji.

Grlić Radman je posle susreta s predsednikom vojvođanske pokrajinske vlade Igorom Mirovićem u Petrinji rekao da Biščević ima poverenje hrvatske vlade koja stoji iza njega „kao jednog od najiskusnijih i najcenjenijih hrvatskih diplomata“, prenela je agencija Hina.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je istakao da su za ocenu rada hrvatskih diplomata zadužene isključivo hrvatske institucije istaknuvši da je položaj hrvatske zajednice u Srbiji jedan od Biščevićevih prioriteta.

„Medijske spekulacije i ovakvi nastupi u medijima spram hrvatske diplomatije nisu najbolji način komunikacije, ne samo zato što hrvatska diplomatija to ne zaslužuje, nego i jer se na taj način posredno želi utecati na političke odnose u samoj Hrvatskoj“, ocenio je ministar.

Predsednik Zoran Milanović izjavio je ranije danas će Biščevića pozvati na konsultacije.

Prema navodima medija, Žigmanov je kritikovao Biščevićevu „slabu“ reakciju na uvođenje bunjevačkog jezika kao službenog u Subotici, čime Beograd želi da oslabi hrvatsku zajednicu, a napisao je i da se Biščević meša u „unutrašnje prilike u zajednici“.

Hrvatski šef dipomatije sutra će boraviti u Subotici gde će učestvovati u ceremoniji postavljanja kamena temeljca za izgradnju Hrvatske kuće, a sastaće se i s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)