Foto: Thomas Krych / Zuma Press / Profimedia

U Lodonu je organizovan veliki protest protiv izraelskog nasilja nad Palestincima, nedavnog ubistva novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh i napada izraelskih snaga na učesnike sahrane.

Protest u Londonu organizuje Palestinska kampanja solidarnosti (PSC), a podržavaju ih mnoge druge propalestinske grupe i organizacije, kao i brojni sindikati.

Prošle godine, stotine hiljada ljudi marširalo je ulicama Londona i širom zemlje, u znak solidarnosti sa Palestincima, protestujući protiv izraelskog bombardovanja Gaze i nastavka etničkog čišćenja u istočnom Jerusalimu, navodi se na sajtu PSC.

Ove godine protest se održava nakon što su izraelske snage ubile novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh dok je izveštavala o raciji izraelskih snaga u gradu Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Širin Abu Akleh i preživela koleginica su upucane uprkos tome što su nosile oznaku PRESS kao i pancir i šlem.

Smrt iskusne reporterke rastužila je mnoge Palestince a šokantni video snimci Al Džazire prikazuju teško naoružane izraelske snage bezbednosti kako napadaju pogrebnu povorku dok je kovčeg sa telom ubijene novinarke nošen kroz Stari grad u Jerusalimu, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Palestinske vlasti saopštile da će podržati međunarodnu istragu o smrti novinarke a Izrael navodi da će istražiti nasilne događaje na njenoj sahrani.

Savet bezbednosti UN oštro je osudio ubistvo i pozvao na „neposrednu, temeljnu, transparentnu i pravičnu i nepristrasnu istragu“. U saopštenju SB UN je istaknuto „da novinari moraju biti zaštićeni kao civili“.

***

BONUS VIDEO: Dubravko Jovanović: Živimo u vremenu kada je herojstvo biti novinar

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)