Španija, policija
Foto: EPA-EFE/RAQUEL MANZANARES

U dve odvojene akcije španska policija uhapsila je pet militantnih islamista osumnjičenih za finansiranje terorističkih organizacija i regrutovanje boraca za džihadiste.

Španska policija u saradnji sa Europolovim centrom za borbu protiv terorizma sprovela je akciju protiv džihadista, uključujući i one koji operišu putem Interneta. Ukupno je uhapšeno pet osoba osumnjičenih islamista, članova takozvane Islamske države. Osumnjičeni su pohapšeni u toku dve nedelje.

Ova hapšenja su rezultat dve odvojene akcije čije su mete bile ćelije militantnih islamista koje deluju na španskom tlu. 

U prvoj akciji pod šifrovanim imenom KITAL uhapšene su tri osobe u Barseloni, Đironi i Valenciji, koje su osumničene za finansiranje terorizma, saopštio je Europol.

Pročitajte još:

Glavni osumnjičeni je navodno koristio složenu kompjutersku šemu, kako bi finansirao terorističke grupe stacionirane u Libiji, koje su povezane sa Islamskom državom. Istražni organi veruju da je on bio u direktnoj vezi sa vođama islamističkih grupa.

Druga akcija, pod šifrovanim imenom FARKOL, rezultirala je hapšenjem dve osobe, osumnjičenih za regrutovanje mladih boraca za Islamsku državu u gradu Melilja u Španiji. Policija je započela istragu pre dve godine, pošto su otkrili video klip koji je služio za indoktrinaciju potencijalnih boraca za Islamsku državu. Pretpostavlja se da su video napravili i rasturali dvojica osumnjičenih. Svi osumnjičeni su izvedeni pred sudiju, kaže se na kraju saopštenja Europola.

BONUS VIDEO: Obuka civila u glavnom gradu Ukrajine Kijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar