Ambasada Srbije u Kijevu Foto: mfa.gov.rs

Oko 300 državljana Srbije nalazi se trenutno u Ukrajini, od čega u Kijevu oko 100, a neki su već napustili tu zemlju, kaže ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović.

Ambasador Aca Jovanović za Tanjug kaže da je Ambasada u Kijevu odmah prenela preporuku Ministarstva spoljnih poslova građanima Srbije u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mi smo u roku od pet minuta to postavili na sajt ambasade, a u jutarnjim satima smo sve građane sa kojima smo bili u kontaktu ili koje znamo lično, obavestili mejlom ili porukom o stanju i situaciji. Različite su situacije, neki su ovde u mešovitim brakova, neko ovde ima porodice… Svako donosi odluku na osnovu svoje situacije“, rekao je Jovanović.

Prema informacijama Ambasade, neki građani Srbije su i pre nego što je ta preporuka stigla, napustili Ukrajinu i sa decom otišli u Srbiju.

Veliki broj aviona ne može da leti bez osiguranja

Kada je reč o avio-saobraćaju u toj zemlji u kojoj već nedeljama ne prestaju napetosti, Jovanović kaže da su od juče praktično britanske osiguravajuće kompanije stavile zabranu za osiguranje vazduhoplova koji lete u Ukrajinu, što samim tim znači da veliki broj aviona ne može da leti bez osiguranja.

Navodi i primer jednog aviona „Skaj apa“, ukrajinske niskobudžetne avio-kompanije, čiji je vlasnik Irac, koji je zbaranio da taj njegov avion sleti u Kijev, pa je morao da sleti u Kišinjev, glavni grad Moldavije, odakle su putnici prebačeni u Kijev.

„Ne znamo šta će biti dalje, imamo informaciju da je ukrajinska vlada donela odluku da izdvoji finansijska sredstva kako bi obezbila osiguranje vazduhoplova, kako ne bi prestao avio-saobraćaj“, rekao je Jovanović.

Kada je reč o navodima ukrajinskih medija, da jedna od najvećih avio-kompanija u Ukrajini „seli“ avione u inostranstvo, na zahtev vlasnika tih aviona, među kojima i dva u Beograd, ambasador ukazuje da se situacija u zemlji menja iz časa u čas i da se čuju različite informacije, od kojih su neke i kontradiktorne.

„Ne možemo to ni da demantujemo, ni da potvrdimo. Videćemo dalje kako će se razvijati stvari“, rekao je Jovanović.

„Mi očekujemo sve najboje, ali treba biti realan i oprezan. Bez ikakve panike, ali ne treba se ponašati neodgovorno“, dodao je Jovanović.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar