Foto: Tarasov/Zuma Press/Profimedia,Irina Yakovleva/TASS/Profimedia,Danil Shamkin/NurPhoto/Shutterstock Editorial / Profimedia,EPA/MARCEL KUSCH

Stalne najave mogućeg ruskog napada, kao i gomilanje ruskih trupa uz ukrajinsku granicu izazivaju u toj zemlji strah, nedoumice i paniku. Otkazuju se mnogi sportski i kulturni događaji, klubovi odlaze na produžene pripreme u inostranstvo, traže nova utočišta, a kako piše najtiražniji kijevski dnevni list Ukrajinska pravda, poslednjih nekoliko dana primećen je neviđeni "odliv" oligarha i preduzetnika iz Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ:

Čarteri za Cirih Beč, Prag…

Kako pišu mediji, toliki broj čartera i privatnih letova prema evropskim destinacijama ovog vikenda nije zabeležen u poslednjih šest godina. Među onima koji su napustili Ukrajinu je i najbogatiji (prema Forbsovoj listi) Ukrajinac, težak nešto manje od osam milijardi dolara, Rinat Ahmetov, inače vlasnik fudbalskog kluba Šahtjor iz Donjecka, koji je trenutno u egzilu u Lavovu. Njegov avion sa oko 30 mesta primećen je kako leti prema Cirihu.

Rinat Ahmetov Foto: Danil Shamkin/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

I drugi prema bogatstvu, od pet milijardi dolara, Viktor Pinčuk, inače zet drugog ukrajinskog predsednika Leonida Kučme, da se malo smiri, sa svojom je pratnjom odleteo u Beč.

Boris Kolesnikov, koji je nešto skromnijeg bankovnog računa – iznad milijardu dolara – odleteo je u Prag, ali on kaže da je odleteo samo avion, a ne i on. On je, navodno, i dalje u Kijevu.

Zanimljiv je slučaj Oleksandra Jaroslavskog, koji ulazi u prvih deset najbogatijih Ukrajinaca, čija je autopovorka koja je išla prema kijevskom aerodromu zgazila pešaka, ali to nije, piše Ukrajinska pravda, sprečilo oligarha da odleti u svoj inostrani egzil.

List navodi još petoricu milijardera – Vadima Novinskog, mlađeg partnera Ahmetova, inače člana proruske Opozicione platforme Za Život, kao i poslanika te stranke Igora Abramoviča, takođe milijardera koji je unajmio avion za 50 ljudi i odleteo u Beč, ali kako kaže, otišao je na „poslovni sastanak i provod“, prenosi Jutarnji list.

Oleksandr Jaroslavski Foto: Tarasov / Zuma Press / Profimedia

Otperjao je i Vadim Stolar, bivši poslanik Partije regija, odbeglog predsednika Viktora Janukoviča, a i Vasilj Hmeljnicki, preduzetnik blizak nekadašnjoj ukrajinskoj čeličnoj lejdi Juliji Timošenko, a na toplije evropske destinacije odleteo je i Ondrej Stavnicer, milioner i počasni konzul Austrije u Odesi.

Među onima koji su se sklonili, napolje je i saradnik bivšeg predsednika Petra Porošenka Vadim Nesterenko, koji je poslanik stranke Solidarnost u Vrhovnoj Radi. Spisak odbeglih oligarha je poveći, a njihove su političke sklonosti različite, premda je sklonost prema vlastitom bogatstvu i ličnoj sigurnosti u ovim turbulentnim i uznemirujućim vremenima zajednička svima, bez obzora s koje strane političkih barikada se nalaze.

Viktor Pinčuk Foto: Irina Yakovleva / TASS / Profimedia

BONUS VIDEO: Život na prvoj liniji fronta u Donbasu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare