Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Ujedinjene nacije održaće 13. septembra međunarodnu konferenciju za prikupljanje humanitarne pomoći za Avganistan, saopštio je danas generalni sekretar Un Antonio Gutereš. On je ranije upozorio na "humanitarnu katastrofu" u Avganistanu i zatražio sredstva za tu zemlju posle odlaska američkih snaga.

U video postu na Tviteru, on je naveo da se ta zemlja, u kojoj je vlast preuzeo islamistički pokret talibana, „suočava s humanitarnom katastrofom“.

Cilj te ministarske konferencije jeste da se „organizuje pribavljanje više sredstava kako bi humanitarne operacije, koje su od životne važnosti, mogle da budu nastavljene“, prenosi Politiko.

On je rekao da je skoro polovini od 40 miliona Avganistanaca potrebna humanitarna pomoć, jer su ekonomski kolaps i velika suša doveli do nestašica hrane i zemlji preti masovno umiranje od gladi.

On je takođe, kao što je učinila i Evropska unija, pozvao nove vlasti u Kabulu da omoguće slobodan pristup građanima Avganistana humanitarnoj pomoći.

Podsetimo, Gutereš je ranije upozorio na „humanitarnu katastrofu“ u Avganistanu i zatražio sredstva za tu zemlju posle odlaska američkih snaga.

„Humanitarna katastrofa je na pomolu“, rekao je, aludirajući na „pogoršanje humanitarne situacije i na ekonomsku krizu“ kao i „pretnju potpunog kolapsa osnovnih usluga“.

BONUS VIDEO: Poslednji Amerikanac napustio Kabul

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar