Antonio Gutereš
Antonio Gutereš Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Šanse za mir u Ukrajini su "minimalne u ovoj fazi" izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš posle telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Imam osećaj da smo vrlo daleko od mira. Lagao bih kada bih rekao da bi to moglo da se dogodi uskoro“, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare.

„Nemam nikakvih iluzija, u ovoj fazi šanse za mirovni sporazum su minimalne“, rekao je Gutereš i dodao da čak ni primirje nije na vidiku.

Gutereš je rekao da nastavlja kontakte sa dve strane i da se nada da će jednog dana biti moguće ići ka razgovorima na višem nivou.

Generalni sekretar UN razgovarao je sa Putinom i o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.

Kremlj je saopštio posle telefonskog razgovora dvojice zvaničnika da je Putin poručio Guterešu da ukrajinske žitarice treba kao prioritet da idu zemljama gde su najpotrebnije.

Kremlj je takođe saopštio da su razgovarali o nuklearnoj centrali Zaporožje i poseti tima iz UN Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kao i da je Gutereš preneo da se priprema poseta UN stručnjaka zatvoru Olenivka na istoku Ukrajine gde je poginulo na destine ukrajinskih ratnih zatvorenika u bombardovanju krajem jula. Moskva i Kijev se za to uzajamno optužuju.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar