Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas

Demonstracije protiv planova vlade u Atini da gradi nove izbegličke centre na ostrvima Lezbos i Kios, nastavljene su i danas, četvrti dan zaredom.

Protesti su kulminacija inače napete situacije i povremenog izbijanja nasilja na ovim ostrvima koja su glavno odredište za desetine hiljade izbeglica koje nastoje da se domognu boljeg života u EU.

Na Lezbosu je danas nastavljen, juče proglašeni 24-časovni opšti štrajk.

Gradonačelnici Lezbosa, Kiosa i susednog ostrva Samos trebalo bi da se povodom nastale situacije sastanu u Atini sa grčkim premijerom, Kirijakosom Micotakisom.

Demonstraciju su juče prerasle u napad više stotina građana na policiju koja je čuvala građevinske parcele za buduće izbegličke centre na Kiosu i Lezbosu, a nezadovoljni ostrvljani su na više sati zauzeli vojnu kasarnu na Lezbosu u kojoj je bila stacionirana jedinica za razbijanje demonstracija.

Prema zvaničnim informacijama, u nemirima na Lezbosu su povređena 43 policajca, a na Kiosu 9, kada je rulja uletela u hotel u kojem je bila stacionirana jedinica za suzbijanje nemira i prebila pripadnike policije koji su se odmarali u svojim sobama.

U skladu sa najavama vlade u Atini početkom ove nedelje, očekivalo se da će veći broj pripadnika policije biti povučen sa ostrva, ipak, sve ukazuje da grčke vlasti ne odstupaju od planova da se efikasnije pozabave problemom prihvata i procesuiranja izbeglica.

Vlada insistira da želi izgradnju prihvatnih centara da bi brže i efikasnije administrirala odluke o azilu ili deportaciji, ali i da bi mogla da sprovede bolju kontrolu granica.

„To je jedini plan koji se mora sprovesti“, rekao je premijer Micotakis na današnjoj sednici vlade i osudio napade na policiju, obećavši da će učesnici u napadima na policajce biti identifikovani i procesuirani.

„U pitanju su ozbiljne optužbe za nasilje prema policijcima i naša dužnost je da ih istražimo“, rekao je Micotakis, prenosi AP.

Premijer Grčke je naredio da se značajno poveća broj patrolnih čamaca i pojačaju patrole i zbog rizika od koronavirusa, imajući u vidu da izbeglice dolaze i iz zemalja, kao što je Iran, u kojima je samo tokom proteklih nekoliko dana ozbiljno eskalirao broj obolelih.

Grčka ostrva su predvorje EU za desetine hiljada izbeglica sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije i prema sporazumu koji su 2016. godine potpisali Grčka i Turska, pridošlice su prinuđene da borave na ostrvima do okončanja administrativne porcedure.

Veoma dugotrajan administrativni proces za odobravanje azila i sve veći priliv izbeglica doveli su do gužvi i prenatrpanosti u prihvatnim centrima, pa su ostrvljani zahtevali da se svi migranti izmeste u kontinentalnu Grčku, oštro se protiveći izgradnji novih prihvatnih centara.