Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Građani su počeli da se okupljaju ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom svečanog dočeka patrijarha srpskog Porfirija, a na kojem će se okupljenima obratiti i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija, koje će se održati se 5. septembra u 8.00 sati u Cetinjskom manastiru, prate visoke tenzije među građanima u Crnoj Gori.

Deo grada preko Morače praktično je blokiran zbog kolone vozila koje pristižu ispred Hrama.

Okupljeni nose zvanične zastave Crne Gore, crkvene zastave, trobojke, zastave Srbije…

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija održaće se 5. septembra u 8.00 sati u Cetinjskom manastiru a ustoličiće ga patrijarh srpski Porfirije.

Ranije danas je patrijarh Porfirije stigao u Podgoricu, a njegov svečani doček će biti upriličen večeras u 18 časova u Sabornom hramu, gde će biti služena svečana doksologija i večernja služba.

Mitropolija SPC odustala od prvobitnog plana da ustoličenju Joanikija prisustvuju zvanice iz regiona, diplomate i vernici iz cele Crne Gore. Predednik Srbije Aleksandar Vučić je odustao od dolaska. Odlučeno je da se ustoličenje obaviti u krugu sveštenstva SPC.

Danas je održan protest protivnika ustoličenja mitropolita na Cetinju – komita. Oni traže da se obred ustoličenja premesti na neko drugo mesto.

Kako javljaju Vijesti.me, grupa je blokirala magistralnu cestu Podgorica – Cetinje. Postavili su barikade napravljene od guma, a žene su pozivali da stanu u prvi red.

Prethodno su blokirali i kružni tok na ulazu u Cetinje. Došlo je do sukoba s policijom. Okupljeni su prolazeći po cesti bacali kamenje..

Oko Cetinjskog manastira je razmešten policijski kordon. Medijiu javljaju da su demonstranti probili dva kordona. Jurili su prema policiji i gađali ih raznim predmetima. Policija je na napade odgovorila bacanjem suzavca.

Crnogorski zvaničnici pozvali su na smirivanje napetosti.

BONUS VIDEO: Protesti na Cetinju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar