Učesnici protesta koji su se danas okupili na Cetinju, mahom ispred Cetinjskom manastira, uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, kazali su da su danas došli na Cetinje kako bi odbranili Crnu Goru. Jedan od njih uputio je i direktnu poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Tenzije na Cetinju od jutros ne jenjavaju, a čini se da je situacija gora iz minuta u minut. Iako je ceremonija ustoličenja zakazana za sutra ujutru, cetinjske ulice i lokali pune su nacionalista! Putevi ka Cetinju su, prema našim poslednjim informacijama, i dalje su blokirani, a reporteri „Nove“ iz Bosne i Hercegovine razgovarali su sa nekim od protestanata.

Na pitanje zašto su danas na Cetinju, gotovo svi su odgovorili da su došli kako bi odbranili Crnu Goru i da ih se unuci i pradedovi ne bi stideli. Jedan od njih uputio je i poruku predsedniku Aleksandru Vučiću, osvrćući se na njegovu raniju izjavu povodom ovog događaja.

Cetinje, Crna Gora, protest, policija, ograda, Joanikije
Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

„Napadnuti smo od gospodina Vučića. Jeste li čuli njegovu čestitku? Kaže želim sve najbolje Srbima i ostalim pravoslavcima. Znači, nas Crnogoraca nema. E, gospodine Vučiću, za Vas specijalna poruka: Ima nas, biće nas, a Vi dođite, uvek ste dobrodošli“, kazao je jedan od protestanata, dok je drugi dobacio: „On nije!“

Cetinje, Crna Gora, protest, policija, ograda, Joanikije
Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Podsetimo, prema poslednjim informacijama, došlo je do još jednog u nizu sukoba demonstranata i policije na putu od Cetinja ka Podgorici, a policija je odgovorila na to upotrebom suzavca.

Prethodno su nacionalisti srušili metalnu ogradu postavljenu oko Cetinjskog manastira, a došlo je i do koškanja sa kordonom policije kom su uzvikivali: „Izdaja, izdaja“.

Bonus video: Blokada puta ka Cetinju


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare