Foto: REUTERS/Zohra Bensemra

Najbolji senegalski džokej Falu Diop nada se da će dogodine ostvariti svoj san u Francuskoj i biti najbolji i tamo.

Pročitajte još:

Diop (19), je pre dve godine proglašen za najboljeg džokeja Senegala, a sada se nada da će mu se ostvariti san da se takmiči u Francuskoj dogodine. „Želim da budem najbolji u još nekoj zemlji“, kaže. „U Maroku ili Francuskoj, bilo gde gde se održavaju konjičke trke“, dodao je on.

Konji, magarci i mule neizostavan su deo svakodnevnog života u Senegalu gde ih koriste u poljima i kao prevozno sredstvo. A trke konja su brzo postale nacionalna razbibriga.

„Stariji su nas naučili svemu, još od kad smo bili deca“, rekao je Diop Rojtersu. „Moj deda se bavio konjima, pa moj otac posle njega. Tako sam se i ja zainteresovao“, dodao je on.

Foto: REUTERS/Zohra Bensemra

Pošto je napustio školu kao 12-godišnjak, Diop je odlučio da ne želi da bude krojač već džokej.

Njegova želja da trenira konje je bila toliko velika da je prepešačio 10 kilometara kako bi se upisao u najbližu konjičku školu.

Foto: REUTERS/Zohra Bensemra

Diop živi u kući blizu Niage sa 12 članova svoje porodice, a sa nagradama za pobedu u svakoj trci koje iznose i do 600 dolara, sada je uspeo da plati novi krov za kuću.

Foto: REUTERS/Zohra Bensemra

U Niagi, Diopa i druge džokeje trenira Adama Bao čija porodica vodi farmu konja već tri generacije. „Diop je veoma talentovan“, kaže Bao. „Sa njegovom težinom i veličinom, mogao bi da se takmiči do svoje 50“, dodao je on.

Foto: REUTERS/Zohra Bensemra

Obučen u jarko žutu i plavu, Diop je nedavno testirao svoje veštine u Tiesu, trećem po veličini gradu u Senegalu. Završio je prvi u tri od pet trka tog dana i kući je doneo zaradu od 1000 dolara.

Foto: REUTERS/Zohra Bensemra

„Kada trka počne, pod stresom sam. Ali sekund kasnije, to je gotovo. Dok se trkam, jedino o čemu razmišljam je pobeda“, kaže Diop.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)