Evropska centralna banka Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Evropska centralna banka je u četvrtak naglo podigla kamatne stope dok se kreatori politike bore da smanje rekordno visoku inflaciju izazvanu energetskom krizom koja je zahvatila region usred ruskog rata u Ukrajini.

Banka je već povećala svoje tri ključne stope za četvrtinu procentnog poena, što je najveći rast od 1999. godine, u prvim danima evrozone. Širom sveta, centralne banke naglo povećavaju kamatne stope kako bi poslale snažne signale potrošačima i preduzećima.

Kreatori politike u Evropi su suočeni sa posebno teškim ekonomskim izazovom, boreći se sa visokim cenama suočeni su sa sve većim očekivanjima da bi energetska kriza – rastuće cene i izgledi za naglo smanjenje, pa čak i racinalizaciju gasa ove zime, mogli da izazovu recesiju u Evropi, prenosi Njujork tajms.

Objavljujući svoju odluku, Upravni savet banke je rekao da „očekuje da će dalje povećavati kamatne stope kako bi ublažio tražnju i zaštitio od rizika od stalnog pomeranja inflatornih očekivanja naviše“.

Od poslednjeg sastanka o politici, godišnja stopa inflacije u evrozoni je porasla na 9,1 odsto u avgustu sa 8,9 odsto u prethodnom mesecu. Centralna banka cilja srednjoročnu stopu inflacije od 2 procenata.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar