Foto: Shutterstock

Posle sastanka šefova država i vlada Evropske unije o situaciji sa koronavirusom i uvođenju takozvanih "kovid pasoša", ostalo je više pitanja nego odgovora. Iako je EU u načelu podržala uvođenje neke vrste digitalnog sertifikata o imunizaciji, koji bi olakšao putovanja unutar Unije, još uvek nije jasno kada će i kako taj "pasoš" biti uveden niti za koje će vakcine važiti, a ni da li će putnici iz "trećih zemalja" moći u EU.

Pročitajte još:

Omiljene turističke destinacije – Grčka, Italija, Španija, Portugal su među najvatrenijim zagovornicima vakcina pasoša budući da je pandemija žestoko pogodila turističku industriju od koje mahom i žive, a grčki premijer Kirjakos Micotakis je zvanično zatražio njihovo uvođenje. Njih je podržao i austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

“Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mere zaštite, da li kroz vakcinaciju ili testove”, rekao je Kurc i dodao da je zbog toga potreban evropski pasoš o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor.

Francuska, gde ima mnogo antivaksera, ali i Nemačka nisu preterano oduševljene ovom ideju i strahuju da bi uvođenje ovakvih sertifikata dovelo do diskriminacije onih koji nisu mogli da se vakcinišu.

Koje vakcine se koriste u omiljenim „srpskim destinacijama“?

Grčka je već uvela svoju vrstu kovid pasoša koji omogućavaju Grcima da nesmetano putuju unutar zemlje, a na njima radi i Španija kako bi pomogli oporavak turističkog sektora koji je važna grana njihove ekonomije i takođe rade na bazi podataka o onima koji odbijaju da se vakcinišu i koju će podeliti sa EU. Obe zemlje, kao članice EU, svoje građane vakcinišu AstraZenekinom i Fajzerovom vakcinom.

U Hrvatskoj je u upotrebi Fajzerova, AstraZenekina i Modernina vakcina, a razmatra se i uvođenje ruske Sputnjik Ve vakcine.

U Crnoj Gori su u upotrebi i Fajzerova i ruska i kineska vakcina.

U Turskoj je u upotrebi kineska vakcina, kao i u Egiptu.

Potvrda o vakcinaciji

Iako se protivi ideji vakcina pasoša, nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je juče da će digitalne potvrde o vakcinaciji, koje će ljudima omogućiti da nesmetano putuju po Evropi, biti dostupne do leta.

“Svi su saglasni da nam je je potrebna digitalna potvrda o vakcinaciji”, rekla je Merkel posle onlajn samita EU.

Biće potrebno tri meseca da bi se izradile potvrde o vakcinaciji protiv covida-19, Evropska komisija je već obavila tehnički deo, ali treba da se razvije takav digitalni sertifikat, rekla je Merkel i dodala da bi on mogao da bude osnova za putovanje državljana trećih zemalja u Evropsku uniju.

Merkel je dodala da to ne znači da će samo vakcinisane osobe moći da putuju. Granični saobraćaj u Evropi bi se mogao olakšati, ali će se eventualno zahtevati potvrde o testiranju.

Digitalni sertifikat

Osim potvrde o vakcinaciji, sertifikat bi trebalo da ima i podatke da li je nosilac „pasoša“ preležao koronavirus ili ima negativan na virus, što bi takođe olakšalo putovanja i eventualno pomoglo u izbegavanju obaveznih karantina.

Tehnoliške kompanije već su počele da rade na digitalnim zdravstvenim legitimacijama. Koalicija zdravstvenih i tehnoloških grupa okupljenih oko Inicijative za vakcina sertifikate počela je rad na međunarodno prihvaćenoj digitalnoj zdravstvenoj knjižici gde će se čuvati podaci o kovid 19, negativnim testovima ili dokazu o vakcinaciji.

Iz sveta i regiona čitajte:

Problemi

Problem je što niko ne zna da li će se ruska i kineska vakcina, koje još uvek nisu odobrene u EU, biti priznate u tim pasošima. Zvaničnici EU, gde se stanovništvo mahom vakciniše Fajzerovom i AstraZenekinom vakcinom, izbegavaju da se izjasne o tome.

Za očekivati je da će Evropljani priznavati samo vakcine koje su odobrene u EU, ali šta će onda biti sa Mađarskom – koja je već najavila da će građanima koji su vakcinisani izdavati potvrde o imunizaciji ili San Marinom, koji su u EU a vakcinišu se i ruskim i kineskim vakcinama? I kako će, na primer građani Srbije koji već „merkaju“ more, putovati?

Zbog trome imunizacije unutar EU, ali i primene još uvek neodobrenih vakcina Sinofarm i Sputnjik Ve, vrlo je moguće da će za ulazak u nama omiljene turističke zemlje biti, kao i do sada, potreban negativan test i potvrda o imunizaciji, bilo kroz vakcinu ili da smo preležali virus, ali do leta ima još vremena, a sa novim sojevima virusa i sporom vakcinacijom, sve je moguće.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar