Foto:Tanjug/Danny Lawson/PA via AP

Šefovi država i vlada Evropske Unije najavili su signale da će podržati uvođenje potvrda o vakcinaciji. Oni su to zaključili u zajedničkom saopštenju nakon samita EU putem video konferencije koji je posvećen merama za suzbijanje pandemije COVID-19. Šefovi država i vlada EU “pozivaju na rad ka zajedničkom pristupu potvrdama o vakcinaciji i vratiće se raspravi oko ovog pitanja”.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen nagovestila je da će ove potvrde imati minimum ličnih podataka građana ali da će biti dovoljni da se dokaže da li je osoba dobila vakcinu protiv koronavirusa.

„Sistem će podržavati neutralne informacije o vakcinaciji, o negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta“, izjavila je von der Lajen nakon samita.

Ona je naglasila da je EU potrebno najmanje tri meseca da uspostavi intreoperabilni sistem potvrda o vakcinaciji.

Predsednica Evropske komisije je navela da je na zemljama članicama da odluče o tome „šta će moći da se radi sa sertifikatima“, a da će se na nivou EU ove potvrde koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Šefovi država i vlada zemalja članica EU su u zajedničkom saopštenju nakon samita potvrdili odlučnost da nastave sa zajedničkim radom i koordinisanom delovanju u cilju suzbijanja pandemije i njenih posledica.

„Epidemiološka situacija ostaje ozbiljna, a nove varijante predstavljaju dodatne izazove. Zbog toga moramo podržati stroga ograničenja, istovremeno povećavajući napore za ubrzanje pružanja vakcina“, poručili su evropski lideri.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)