Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

EU ne žuri da pusti na svoje tržište vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) jer se plaši konkurencije, rekao je Sputnjiku direktor Centra za epidemiologiju u mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

PROČITAJTE JOŠ:

„EU ne žuri da uvede „Sputnjik Ve“, kao pravog komercijalnog proizvoda, na svoje tržište, plašeći se njegovog visokog potrošačkog svojstva, zahvaljujući kojem on može pomeriti sa strane proizvode koje evropska birokratija promoviše kod sebe“, rekao je Gincburg.

Ruska vakcina od početka marta prolazi proceduru postepene ekspertize u Evropskoj agenciji za lekove koja, između ostalog, izdaje preporuke za upotrebu preparata državama EU. Prema podacima medija, ruska vakcina bi mogla biti odobrena već u maju.

Ranije je ruska Spoljnoobaveštajna služba saopštila da EU preduzima hitne mere kako bi diskreditovala rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Jedna od najupečatljivijih manifestacija toga je i nedavna izjava evropskog komesara za unutrašnje tržište EU Tjerija Bretona da ruska vakcina neće biti prihvaćena, iako je EU suočena sa sve većom opasnošću po živote stotina hiljada ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar