Foto:EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Evropska unija danas je najavila da će u okviru Unije biti uvedeni digitalni kovid pasoši, takozvani zeleni sertifikati, koji će sadržati tri podatka - da li je nosilac vakcinisan, da li je preležao vakcinu i da li ima negativan test na koronu. Odmah se postavilo pitanje šta će biti sa onim Evropljanima koji su se vakcinisali ruskom i kineskom vakcinom koje Evropska agencija za lekove nije još odobrila. Brisel je tu pokazao pragmatičan stav - za EU, te vakcine nisu dovoljne, ali svaka zemlja članica može sama da odluči da li će priznati vakcinu ili ne.

Pročitajte još:

Posle više nedelja razmatranja i brojnih rasprava o tome da li su sertifikati o vakcinaciji fer i etički, budući da je vakcinacija dobrovoljna i da postoje mnogi koji iz različitih razloga ne mogu da prime vakcinu, uključujući i činjenicu da EU muku muči sa sporom vakcinacijom ali i sa manjkom doza, Evropska komisija je danas odlučila da će do leta unutar bloka biti u primeni „zeleni digitalni sertifikati“.

Sertifikat, koji će se besplatno izdavati, će sadržati informacije o tome kojom je vakcinom nosilac pasoša vakcinisan, ko je proizvođač, broj doze i datum vakcinacije.

Takođe će sadržati podatke o testiranju, odnosno koja vrsta testa je bila u pitanju, datum i vreme testiranja, mesto testiranja i rezultat testiranja.

Treća stavka je potvrda o tome da je osoba prebolela koronu, sa datumom kada je utvrđen pozitivan test, telo koje je izdalo potvrdu kao i datum izdavanja i rok trajanja.

Foto:Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Odmah se postavilo pitanje ruske i kineske vakcine koje EMA nije odobrila, za razliku od Fajzerove, Modernine, Džonson i Džonsonove i AstraZenekine (mada je sada u dvadesetak zemalja ona suspendovana „iz predostrožnosti“ posle pojave nekoliko slučajeva tromboze).

Brisel je saopštio da iako EU u celini ne priznaje Sputnjik i Sinofarm, svaka zemlja članica ima pravo da odluči da li će te vakcine priznavati i ne.
Kako su kovid pasoši zamišljeni kao način da se oživi turistička organizacija koja je žestoko pogođena pandemijom koronavirusa, za očekivati je da će mnoge turističke zemlje odobriti i te vakcine i tako „spasiti“ putnike obaveznog karantina.

Grčka, omiljena turistička destinacija građana Srbije, već je u pregovorima sa srpskim vlastima da dozvoli našim turistima ulaz sa potvrdom o vakcinaciji, negativnim testom ili potvrdom o preležanom kovidu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar