Foto:Shutterstock

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je danas da će sertifikati o vakcinaciji biti spremni do leta.

Pročitajte još:

Evropska komisija danas je predložila izdavanje sertifikata o imunizaciji koji će olakšati putovanje Evropljanima unutar Unije i tako oživeti turistički sektor.

Strahuje se da bi izdavanje takozvanih kovid pasoša moglo da rezultira daljim podelama unutar bloka.

Takozvani „digitalni zeleni sertifikat“ je digitalni dokument koji će se izdavati u cilju olakšanog putovanja unutar Evropske unije. Sertifikat, koji će se besplatno izdavati državljanima EU, ali i stranim državljanima koji žive u EU, će sadržati informacije o tome kojom je vakcinom nosilac pasoša vakcinisan, ko je proizvođač, broj doze i datm vakcinacije.

Takođe će sadržati podatke o testiranju, odnosno koja vrsta testa je bila u pitanju, datum i vreme testiranja, mesto testiranja i rezultat testiranja.

Treća stavka je potvrda o tome da je osoba prebolela koronu, sa datumom kada je utvrđen pozitivan test, telo koje je izdalo potvrdu kao i datum izdavanja i rok trajanja. Ova stavka bi mogla da izazove kontroverze jer još nije utvrđeno koliko traje imunitet posle preležane korone.

EU će, kako je rečeno, raditi sa Svetskom zdravstvenom oganizacijom kako bi njihovi sertifikati bili priznati i van Evrope.

Foto:Evropska komisija

Blok planira da tehnički deo posla završi u roku od tri meseca tokom kojih će se zemlje članice pripremati za izdavanje i overu ovih sertifikata.

Čitajte i:

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Letonija i Slovenija izrazile su zabrinutost da bi sertifikati mogli da izazovu probleme u distribuciji vakcina unutar EU.

Evropska unija planira da vakciniše 70 procenata svoje populacije do kraja leta ali zbog trome kampanje vakcinacije mnogi sumnjaju u to.

Uz činjenicu da su neke zemlje EU svoje stanovnike vakcinisale ruskom i kineskom vakcinom koje Evropska agencija za lekove nije odobrila, tu je sada otvoreno i pitanje AstraZenekine vakcine koja je suspendovana u dvadesetak zemalja bloka.

Foto:Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Države članice će morati da priznaju potvrde o vakcinaciji bez obzira na tip cepiva i te potvrde će biti priznate kao kriterijum da se putnici oslobode karantina i drugih restriktivnih mera.

Evropska komisija je navela da ruska i kineska vakcina neće biti dovoljne za potvrdu za celu EU, ali da svaka država ima pravo da odluči da li će priznati tu vakcinu ili ne.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)