Foto: Sergi Reboredo / Zuma Press / Profimedia

Lekari kažu da se silovanje koristi kao oružje u sukobu u Etiopiji.

Pročitajte još:

Pojavljuje se sve više dokaza o upotrebi seksualnog nasilja kao oružja u sukobu u oblasti Tigraj, na severu Etiopije koji besni već mesecima.

Žene se grupno siluju, drogiraju i otimaju, kažu lekari ali i preživeli. U jednom slučaju, rekao je lekar CNN-u, u vaginu jedne žene zločinci su nagurali kamenje, eksere i plastiku.

Američki CNN razgovarao je sa devet lekara iz Etiopije i jednim u sudanskom izbegličkom kampu koji su svi rekli da su svedoci alarmantnog skoka broja seksualnih napada i silovanja od kada je premijer Abi Ahmed pokretnuo vojnu ofanzivu protiv pobunjenika u Tigraju, poslavši vojsku i bojne avione u Amhara region. Snage iz susedne Eritreje takođe su se uključile u sukob, na strani vlade Etiopije.

Lekari kažu da su gotovo sve žene koje su lečili ispričale slične priče – silovali su ih vojnici Eritreje i Etiopije. Žene tvrde da su vojnici na samoproglašenom osvetničkom pohodu i da nekažnjeno haraju regionom.

„Praktično smo svedoci genocida“

„Gurnuo me je i rekao: Vi Tigrajci nemate nikakvu istoriju, kulturu. Mogu da radim sa tobom šta hoću i nikog neće biti briga“, ispričala je jedna žena koja je posle silovanja ostala trudna.

Mnoge žene u izbegličkom kampu u pograničnom gradu Hamdajetu pričaju da su ih silovali vojnici iz Amhare koji su im poručili da nameravaju da etnički počiste Tigraj.

„Žene koje su silovane ispričale su da su im, dok su ih silovali, govorili da moraju da promene svoj identitet, da ili postanu Amarizi ili bar da odbace svoj tigrajski identiet i da su oni tu da ih pročite, da im pročiste krvnu liniju“, rekao je dr Tedros Tefera.

„Praktično smo svedoci genocida“, dodao je on.

Hiljade civila ubijeno je u sukobu koji već mesecima besni u Tigraju. Istrage i CNN-a i Amnesti internešonela pokazale su da su eritrejske snage masakrirale stotine ljudi, a sada se pojavljuje sve više svedočenja o silovanju i seksualnom nasilju. Reagovala je etopska vlada koja je ograničila stranim novinarima pristup u region, ali su poslednjih dana novinari uspeli da uđu i čuju užasne priče o nasilju i silovanju.

Foto: Pascal Boegli / Alamy / Alamy / Profimedia

„10 dana su me grupno silovali“

Jedna žena ispričala je novinarima da je nju i još pet žena grupno silovala grupa od 30 vojnika iz Eritreje koji su se tada smejali i fotografisali ih. Kaže da zna da su iz Eritreje jer im prepoznaje dijalekat i uniforme. Ispričala je da je uspela da se vrati kući ali da su je tamo ponovo silovali. Kada je pokušala da pobegne, uhvatili su je, drogirali, vezali za stenu, skinuli, izboli i onda 10 dana silovali.

U sigurnoj kući u blizini bolnice Ajder REferal u Mekeleu, lekari pokušavaju da pomognu desetinama žena i devojaka koje su prošle kroz sličan užas. Bolnice u ruralnim oblastima šalju svoje slučajeve u regionalnu prestonicu, jer nisu opremljene da ih leče.

Iz sveta i regiona čitajte:

Jedan lekar ispričao je da je više od 200 žena primljeno poslednjih meseci zbog seksualnog nasilja, ali da je taj broj u ruralnim oblastima mnogo veći. Uz to, stigma seksualnog nasilja i strah o reakcije porodice teraju mnoge žene da ćute i ne prijavljuju silovanja.

Povećan intenzitet borbi, doveo je do nestašica lekova i medicinskih sredstava, naročito u ruralnim oblastima, a humanitarci na terenu kažu da im se sada svakog dana javi u proseku 20ak žena koje su silovanje. Ranije su, kažu, imali jedan ili dva slučaja nedeljno.

Porasla je i potražanja za hitnom kontracepcijom i testovima na seksualno prenosive bolesti. Žene koje su silovane sada su zaražene i ovim bolestima a mnoge imaju i HIV, kaži lekari.

Lekari upozoravaju da su silovane žene često i prebijane i mučene. Najmlađa žrtva ima osam godina, a najstarija 60.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar