Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Turska će prkositi pritisku Zapada i nastaviti da jača političke i ekonomske veze sa Moskvom uprkos njenoj punoj invaziji na Ukrajinu, insistirao je predsednik zemlje nedelju dana pre nego što će se suočiti sa biračima u napetom drugom krugu izbora.

„Rusija i Turska su potrebne jedna drugoj na svim mogućim poljima“, rekao je Erdogan za CNN u intervjuu emitovanom u petak, ističući da se njegov „poseban odnos“ sa ruskim predsednikom Putinom produbljuje.

„Zapad ne vodi balansiran pristup — potreban vam je uravnotežen pristup prema zemlji kao što je Rusija“, rekao je Erdogan. „Nismo u tački u kojoj bismo uveli sankcije Rusiji kao što je to učinio Zapad“.

Uprkos članstvu zemlje u NATO-u, Ankara je pojačala svoje ekonomske veze sa Moskvom od početka rata, povećavajući uvoz jeftine ruske nafte pod embargom drugih evropskih zemalja, prenosi Politiko.

Dok je Ukrajini isporučivala humanitarnu pomoć i svoje bespilotne letelice Bajraktar domaće proizvodnje, Turska se pozicionirala kao neutralna strana u sukobu, igrajući domaćin nizu pregovora između dve strane.

Erdogan je takođe odigrao svoju ulogu brokera u nedavno obnovljenom ugovoru o crnomorskom žitu koji je omogućio snabdevanje iz blokiranih ukrajinskih luka da stignu na globalno tržište.

U govoru u sredu, on je govorio o uspehu sporazuma, opisujući Putina kao „dragog prijatelja“.

Pitanje Rusije izbilo je u prvi plan predsedničkih izbora u Turskoj nakon što je Erdoganov liberalno-demokratski protivkandidat Kemal Kiličdaroglu prošle nedelje optužio Moskvu da učestvuje u zaverama i dubokim lažnjacima osmišljenim da okrenu glasače protiv njega.

Pošto nijedan kandidat nije dobio većinu neophodnu za potpunu pobedu na izborima prošle nedelje, njih dvojica će se ponovo suočiti sledećeg vikenda. Međutim, s obzirom da je Erdogan privukao više od 49 odsto glasova, Kılıčdaroglu se suočava sa teškom borbom da preokrene situaciju oko dve decenije aktuelnog predsednika.

PROČITAJTE JOŠ:

U intervjuu za CNN, Erdogan je nagovestio da je malo verovatno da će promeniti svoj spoljnopolitički stav ako osvoji novi mandat, rekavši da će se njegovo protivljenje zahtevu Švedske za članstvo u NATO-u nastaviti.

„Trenutno nismo spremni za Švedsku“, tvrdi on, „jer zemlja NATO-a treba da ima čvrst stav kada je u pitanju borba protiv terorizma“.

Ankara je više puta optužila Stokholm da zatvara oči pred članovima zabranjenih kurdskih grupa koje žive u egzilu u zemlji, zahtevajući da Stokholm izruči desetine „terorista“ nazad Turskoj u okviru sporazuma o njenom pristupanju transatlantskom vojnom savezu.

BONUS VIDEO: Obraćanje Erdogana sa balkona pristalicama posle proglašenja preliminarnih rezultata izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar