Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Ekonomska situacija u Crnoj Gori je alarmantna, jer sve više građana ne može da pokrije svoje troškove, a naročito ne može da plaća previsoke račune za struju, koja je najskuplja u regionu kada se uzme u obzir kupovna moć građana, upozorili su iz opozicione Prave Crne Gore.

Posledica ovakve situacije je, kako ističu, da se broj građana koji redovno plaćaju račune za struju drastično smanjio.

Prema saopštenjima Elektroprivrede Crne Gore, redovnih platiša za januar 2020. godine je bilo 202.050, dok je za februar taj broj iznosio 199.864, da bi za mart kad je nastupila kriza taj broj opao na 179.280.

„Cena struje za domaćinstva i male kupce zavisi od slobodno formirane cene snabdevača, tako da ima mogućnosti za njeno smanjenje. U cenu struje su uračunati gubici na mreži i naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kao što su: male hidroelektrane, vetroelektrane i slično. Neprihvatljivo je da građani u ovom kriznom periodu plaćaju gubitke na mreži i subvencije za obnovljive izvore energije“, navodi stranka.

Posebno, kako dodaju, treba imati u vidu da je proizvodnja struje po kilovat-satu u malim hidroelektranama mnogo skuplja od proizvodnje u velikim hidroelektranama i Termoelektrani Pljevlja.

„Prema tome, DPS pljačka građane Crne Gore, čak i u ovom kriznom periodu, između ostalog, i preko računa za struju“, ističe član Prave CG Ivica Vukčević u saopštenju dostavljenom medijima.

Činjenica je, kako ističu, da je kupovna moć građana Crne Gore na nivou 48 odsto proseka Evropske unije, a cena struje je na nivou proseka Evropske unije, preneo je portal RTCG.