Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

Albanska policija uhapsila je dvoje ljudi zbog bacanja suzavca za vreme koncerta muzičara Gorana Bregovića koga mnogi u zemlji kritikuju da nije osudio rat na Kosovu 1998-1999.

U saopštenju policije se navodi da je 21-ogodišnji Redon Leka uhapšen zbog bacanja kanistera sa suzavcem dok je Bregović nastupao na Festivalu piva u albanskom gradu Korči.

Drugi čovek je uhapšen kada je pokušao da spreči policiju da odvede Leku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bregović nije prestao da peva ali je suzavac izazvao paniku među nekim gledaocima.

Bregovićevo prisustvo izazvalo je nacionalnu raspravu, a neki su ga osudili što nije istupio protiv srpskih zločina počinjenim nad Albancima u susednom Kosovu. Drugi su rekli da umetnici ne treba da se uključuju u politiku.

Albanski premijer Edi Rama osudio je kritiku Bregovića kao „srednjovekovnu histeriju“ prema „jednom od najizuzetnijih muzičara na Balkanu“.

Rama je rekao da pevač nije ništa rekao protiv Albanaca i da nikad nije podržavao srpski režim za vreme rata.

„To je fašistička histerija, sramna za albansko evropsko građanstvo, za našu istoriju i tradiciju“, napisao je Rama na svom Fejsbuk nalogu.

Bregović je posetio Albaniju 2006. i održao koncert, i od Rame, koji je tada bio gradonačelnik, dobio simbolični ključ. Njegovo prisustvo nije izazvalo incidente.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare