Foto: Printscreen/Video

Pre nekoliko dana u medijima se pojavila informacija da je u napadu ruskih snaga na Zmijsko ostrvo u Ukrajini stradalo 13 ukrajinskih državljana, među kojima je bilo i vojnika i civila. Prvi čovek Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je da je u napadu bilo stradalih, a ukrajinski mediji danima su pisali o njima najavljujući da će im posthumno biti dodeljena titula „Heroj Ukrajine“. Poslednje informacije ukazuju da u napadu niko nije poginuo. Ukrajinska mornarica objavila da je pretragom ostrva utvrđeno da žrtava nije bilo, ali tvrde da su ruske trupe zarobile vojnike sa ostrva.

Naime, ukrajinska mornarica saopštila je da su vojnici za koje se u početku plašilo da su mrtvi, „živi i zdravi“, da su odbili dva napada ruskih snaga, ali su na kraju bili primorani da se predaju „zbog nedostatka municije“.

U saopštenju se dalje navodi da su ruske snage potpuno uništile ostrvsku infrastrukturu: svetionike, kule i antene.

Zatim se ovim povodom oglasila i ukrajinska vojska koja je navela da je po dobijanju informacije o navodnoj pogibiji 13 ukrajinskih državljana na Zmijsko ostrvo poslat brod Safir koji je trebalo da pomogne preživelima.

Međutim, utvrđeno je da na ostrvu nema stradalih, a da su ruske snage otele ukrajinske vojnike i ilegalno zaplenile civilni brod koji nije obavljao nikakve vojne zadatke, što predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

„Zahtevamo od Ruske Federacije hitno oslobađanje nelegalno zarobljenih državljana Ukrajine. Apelujemo na međunarodnu zajednicu, da utiču na Rusiju za vrati naše državljane“, saopšteno je na zvaničnom Fejsbuk profilu ukrajinske vojske. U saopštenju se dodaje i da zvaničnici ukrajinske vojske nisu uspeli da dođu do informacija u kakvom stanju se nalaze njihovi državljani.

Pročitajte još:

Podsetimo, prethodno je objavljen snimak razgovora ruskih vojnika sa pripadnicima ukrajinskih snaga koji su čuvali Zmijsko ostrvo na Crnom moru nastao nekoliko trenutaka pre ruskog napada.Na snimku nakon kog je usledio napad najpre se čuje glas pripadnika ruske vojske, koji predlaže kapitulaciju, a zatim i ukrajinskog koji mu poručuje „da se je*e“. Ceo transkript razgovora možete pročitati ovde.

Pogibiju ukrajinskih vojnika prvobitno je potvrdio i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

„Neka večno živi sećanje na one koji su dali svoje živote za Ukrajinu“, poručio je tada Zelenski.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Milan Vukelić: Bilo bi dobro da se rat u Ukrajini završi danas, ali šanse veoma male

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (13)