Snake Island Foto:Maxar Technologies

Kompanija Maksar napravila je prvi jasan satelitski snimak Zmijskog ostrva, koje je dospelo u centar svetske pažnje nakon što su ukrajinski vojnici navodno uzviknuli "ruski ratni brodu, j*bi se". Iako se isprva mislilo da su vojnici ubijeni, ispostavilo se da su oteti od strane ruskih trupa. Satelitski snimci ostrava sada prikazuju oštećenja na brojnim zgradama, kao i rusko plovilo usidreno u Crnom moru.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovi prizori idu u prilog tvrdnji da je na početku ruske invazije na Ukrajinu ostrvo napadnuto kada su vojnici odbili zahtev da se predaju.

Svi ukrajinski vojnici su, kako je prvobitno javljeno, ubijeni – a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da će im „posthumno biti dodeljena titula heroja Ukrajine“. Međutim, kasnije je ukrajinska vojska rekla da su oni „živi i zdravi“ i da su zarobljeni.

Prema navodima ukrajinske mornarice, garnizon na ostrvu je odbio dva napada ruskih trupa, ali je na kraju bio primoran da se preda „zbog nedostatka municije“, prenosi CNN.

U ukrajinskom saopštenju se navodi da su ruski napadači uništili infrastrukturu ostrva, uključujući svetionike, tornjeve i antene – a neka od oštećenja se mogu videti i na satelitskim snimcima.

Na slici se vidi da su neke od zgrada sa crvenim krovovima u centru ostrva značajno oštećene ruskim granatiranjem. Iako su delovi ostrva prekriveni snegom, mogu se videti krateri od udara koji se nalaze na ostrvu. Maksar je identifikovao brod koji je viđen na moru kao desantni brod.

Zmijsko ostrvo nalazi se na oko 48 kilometara od južnog vrha ukrajinskog kopna u severozapadnom Crnom moru. To je oko 289 kilometara zapadno od Krima, ukrajinske teritorije koju je Rusija anektirala 2014. godine. Iako je veličine oko 18 hektara, u prošlogodišnjem izveštaju trusta mozgova Atlantskog saveta nazvan je ključnim za pomorske teritorijalne prenezije Ukrajine u Crnom moru.

Ističući njegovu stratešku važnost, Zelenski je prošle godine izabrao Zmijsko ostrvo kao mesto za intervju sa ukrajinskim medijima uoči samita koji bi pokušao da preokrene rusku aneksiju Krima, navodi se u izveštaju Atlantskog saveta.

BONUS VIDEO: U Lavovu ponovo otvoren bunker iz Drugog svetskog rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar