Foto: Tanjug/Tamas Kovacs/MTI via AP

Ekipa N1 nalazi se u Budimpešti u koju je stigao poplavni talas, nakon što je ciklon Boris naneo velike padavine u zemlje centralne Evrope, a samim tim i poplave.

Reporterka N1 prenosi da je samo za dva sata koliko se nalazi u Budimpešti Dunav porastao dvadesetak centimetara, a da se očekuje da svakog dana raste za metar, metar i dvadeset. Ipak, procene su da nivo Dunava tu neće narasti više od 850 cm.

Najviši talas 2013. godine išao je do 891 cm, pa se čini da u Budimpešti niko nije zabrinut – ni turisti, ni građani sa kojima smo razgovarali.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsećamo i da je načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Luka Čaušić izjavio da većina vode koja otiče iz Slovačke, Poljske i Rumunije, koje su pogođene katastrofalnim poplavama koje je izazvao ciklon „Boris“, neće ići ka Srbiji, ali da je najveća pažnja usmerena na Dunav, iako se ne očekuje da će biti pređena granica vanredne odbrane od poplava.

„U Budimpešti je jedan sunčan, lep dan. Kada pogledamo ka Elizabetinom mostu i keju kod Dunava, sve se odvija regularno, kao da treći stepen odbrane od poplava nije na snazi. Prethodna dva sata ovo je peti ili šesti turistički brod koji ispraća turiste na turu po Dunavu, čiji vodostaj je u konstantnom porastu“, navodi reporterka N1.

Ona svedoči da se golim okom može videti koliko je reka brza.

„Kada bismo se okrenuli na drugu stranu, možemo videti da je prethodna dva sata vodostaj reke porastao za 20-tak centimetara. Kada smo stigli ovde mogli smo da vidimo broj 600 (vodostaj u cm), a sada ga više ne vidimo. Iz Direkcije za vodu saopštili su da je jutros bio oko 580 cm“, prenosi Ana Opačić iz Budimpešte i naglašava da je ono što se očekuje da rekao svakog dana raste za metar do metar i 20cm.

„Kada smo stigli, sva četiri stepenika koji vode do reke smo mogli da vidimo, a sada samo do trećeg uspevam da stignem“, prenosi ona i dodaje da se očekuje da kej na kom se nalazi bude u potpunosti poplavljen.

Ističe i da građanima nije jasno kako je taj do grada otvoren za turiste i pešake.

Foto: Tanjug/Tamas Kovacs/MTI via AP

„Ja sam razgovarala pre uključenja sa jednim od samih građana koji žive ovde, on je rekao kako mu nije baš jasno kako je ovaj deo otvoren za pešake, odnosno za turiste, s obzirom na to da je uprava grada saopštila da će od sinoć biti u potpunosti zatvoren ovaj deo keja“, kaže.

Navodi da je, međutim, zabranjen saobraćaj i da je to učinjeno zbog bezbednosti. Zbog nadolazećih poplava i tramvajski saobraćaj je obustavljen.

„Možete videti dakle da se semafori ne rade, iznad mene nalaze se i šine i tramvaj bi tuda trebao da prolazi, međutim, baš zbog poplava koje nadolaze je saopšteno da tramvaji neće saobraćati u narednim danima. Od gradonačelnika Budimpešte smo mogli da čujemo da su od ponedeljka zapravo sve mere opreza na snazi i da su sve snage koje su mogli usmerili upravo na to da odbrane Budimpeštu od poplava. Kako je rečeno, do srede bi trebalo sve ono što je bilo predviđeno u odbrani od poplava da se uradi i da bude urađeno“, ističe Opačić i dodaje:

„Nekako se čini da ovde niko nije zabrinut, makar oni građani sa kojima sam ja uspela da razgovaram, takođe i turisti kažu da su samo došli da obiđu Budimpeštu, da su čuli šta se dešava u okolnim zemljama, međutim nije da su se mnogo oko toga i nasekirali“.

I prodavci u Budimpešti i ljudi koji rade u različitim službama, čak i pomalo podsmešljivo su našoj reporterki rekli da se ne plaše poplava koje su najavljene.

Ministar unutrašnjih poslova i sam premijer Viktor Orban najavili su, međutim, da neće napuštati zemlju dok ne bude u potpunosti sigurna od poplava i nadolazeće reke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar