Meksiko, ptice
Foto: Courtesy of Policia Seccional de Alvaro Obregon, municipio de Chihuahua/via REUTERS

Stotine ptica snimljene su kako padaju sa neba na pločnik grada Kvotemok na severu Meksika. Uzrok njihovog pada, koji je za mnoge ptice završio kobno, ostaje misterija, ali deo stručnjaka smatra kako ih je napala ptica grabljivica i naterala ih da lete prema tlu.

PROČITAJTE JOŠ:

Reč je o kosu žute glave i crnog tela koji obitava uglavnom na području severne i srednje Amerike.

Šokantan snimak sa sigurnosne kamere jasno prikazuje jato ptica selica koje se spuštaju na kuće poput oblaka crnog dima. Većina ptica uspeva da odleti odmah nakon pada, ali na snimku se isto tako mogu videti leševi crno-žutih ptica selica razbacanih po ulicama grada.

Prema lokalnim izveštajima nerazjašnjeni incident se dogodio ujutro 7. februara. Ove ptice imaju tendenciju da se razmnožavaju na severu, u SAD-u i Kanadi, i zatim migriraju na jug, u Meksiko, tokom zime, prenosi Jutarnji list.

Prema meksičkom listu „El Heraldo de Chihuahua“, koji je prvi izvestio o tom događaju, lokalni veterinar je sugerisao da bi krivac za incident mogao biti visok novo zagađenja, uzrokovan upotrebom drvnog ogreva i agrohemikalija u tom području. Druga teorija pak govori o tome kako su ptice bile pogođene strujom dok su odmarale na dalekovodima.

No, doktor Ričard Brouton, ekolog iz britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju, rekao je da iako nije mogao uočiti grabljivicu na snimku, 99 odsto siguran da je nesreću uzrokovala upravo ptica grabljivica.

BONUS VIDEO: Igra sa krokodilima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare