Foto: M.K./ATAImages

Iz Kabineta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika saopšteno je da je krajnje neprihvatljivo i neozbiljno da se dostavlja i objavljuje informacija da je predsednik RS dao izjavu službenicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

To, navodi se, dovoljno govori o BiH i njenim institucijama.

„Sa druge strane, jasno je da je reč o sprezi onih koji udruženo deluju protiv RS, institucija i srpskog naroda“, ocenili su iz Dodikovog kabineta, prenela je novinska agencija Srna.

Dostavljanje informacije pojedinim medijima da je Dodik danas dao izjavu pripadnicima SIPA u Banjaluci, dodali su, dokaz je više da je „reč o tužilačko-političko-medijskoj igrariji, usmerenoj ka jednoj od najvažnijih institucija u svakoj normalnoj državi“.

Još su istakli da je objavljivanje informacije da je Dodik dao iskaz službenim osobama zaposlenim u SIPA „prekršena tajnost istrage koja je u toku po nalogu Suda i Tužilaštva BiH“, te da se tako stvara pritisak javnosti i narušava prezumpcija nevinosti.

Pojedini mediji danas su objavili da su pripadnici SIPA saslušali Dodika kao osumnjičenog u predmetu koje je Tužilaštvo BiH otvorilo protiv njega zbog potpisivanja ukaza o proglašenju zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika na teritoriji RS.

Osim njega, u tom predmetu je osumnjičen i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić, zbog objavljivanja tih zakona, koje je prethodno poništio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Prema izmenjenim odredbama Krivičnog zakona, koje je nametnuo Šmit, nesprovođenje odluka visokog predstavnika se tretiraju kao krivično delo.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar