Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Srpski član i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da će u narednih nekoliko dana biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Srbije radi konsultacija u vezi sa, kako je rekao, nezakonitim pokušajem postavljanja visokog predstavnika u BiH.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodik je za Srnu izjavio da je predsednica RS Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da „traže postavljanje visokog predstavnika“.

Naglasio je da „zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10“, Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika, prenosi RTRS.

„Strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde predlog koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike, kršeći međunarodno pravo“, poručio je Dodik.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar