Kristijan Šmit Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič, ocenio je danas da izbor Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH nije dobar potez, a glavni razlog za to vidi u neslaganju Rusije s tim i stavu da Šmit neće izaći na kraj ni sa njima, ni sa Miloradom Dodikom.

„Krajnje je vreme da EU, Nemačka i SAD budu više posvećene Bosni i Hercegovini i u potpunosti promene svoj pristup tako da počnu bolje upravljati izazovima s kojima se suočava BiH“, rekao je Petrič za Klix.ba.

Veliki problem vidi u izboru Kristijana Šimit za novog visokog predstavnika u BiH uprkos protivljenju Rusije, jer bi, kako smatra, Moskva sada mogla blokirati neke znacajne procese.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Veći angažman Evropske unije i SAD, te zatvaranje OHR-a su mogli sprečiti današnju nemoguću situaciju u kojoj se Moskva protivi imenovanju Šmita. Sa takvim smanjenim legitimitetom, zadatak Šmita biće mnogo teži“, rekao je Petritč.

Osim toga što će Šmitova misija u BiH biti otežana, Rusija bi zbog njegovog izbora mogla da blokira prisustvo EUFOR-a u regiji, smatra on.

S obzirom na situaciju u kojoj je Šmit izabran, Petrič zaključuje da je u pitanju potpuno pogrešan potez Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC).

„Kako će Šmit rešiti problem s Rusijom u Upravnom odboru PIC-a i kako će rešiti probleme sa Dodikom? Ima li plan? Ne znam, ali iskreno se nadam i želim mu sve najbolje u ovom nemogućem poslu“, kazao je Petritč.

On je ocenio i da je dugogodišnji mandat Valentina Incka „zapravo bio potpuno zastoj“, a uzrok tome je „razdruživanje Brisela i Vašingtona i rastući i podli uticaj Moskve“.

Rusko-evropski sukob oko Ukrajine za njega je označio kraj saradnje Rusije i ostatka PIC-a. Smatra da su upravo Rusi blokirali svaku reformu nefunkcionalnog sistema vlasti u BiH i da su oni garancija opstanka Milorada Dodika.

„Moskovska destruktivna i antibosanska politika trebalo je davno da bude razlog za zatvaranje OHR-a (kao što je bilo predviđeno 2006. godine) i razlog za formiranje nove ideje “Bosne i Hercegovine u Evropi bez Rusije“, kazao je Petrič.

Napominje da svi treba da se suoče sa činjenicama, a jedna od njih je i da je OHR već dugi niz godina kao „mrtav konj“.

Petrič navodi da je istu ocenu o položaju OHR-a dao i Miroslav Lajčak, još jedan bivši visoki predstavnik u BiH.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar