Milorad Dodik FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Član Predsedništva BiH MIlorad Dodik koji je već doveo odnose s Nemačkom na najniži nivo odbijanjem davanja agremana novom ambasadoru te zemlje, danas je nastavio da vređa Nemačku i njene predstavnike.

Danas je izjavio da Nemačka nema pravo da se meša u unutrašnje uređenje BiH i istakao da Nemačka zagovara da BiH bude organizovana kao građanska zemlja, što je, kako je rekao, antiustavno i značilo bi da nema ni eniteta, ni konstitutivnih naroda.

„To je antiustavno i niko od tih velikih demokrata i zagovornika pravne države nije rekao da se Nemačka meša u unutrašnje uređenje BiH. Ima ustavna procedura kako to treba da bude, a Nemačka kaže da to treba da se uredi na potpuno drugi način“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu i dodao da u tom slučaju BiH neće ni biti.

On je naveo da novom nemačkom ambasadoru nije dao saglasnost jer „smatra da dolazi sa zlim namerama i da realizuje rigidnu nemačku politiku, što je neprihvatljivo“.

„Nisam glup da ne razumem da novi ambasador dolazi da realizuje njihove politike, a njihova politika je rezolucija Bundestaga. Pa zato su poslali Kristijana Šmita da to koriguje i dva člana Ustavnog suda BiH, koji radi na tome da zagorča život Republici Srpskoj. Poslali su i vojnike“, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je ocenio da „Nemačka vodi politiku satanizacije Srba“ i konstatovao da „stanje okupacije nije dobro“. Istakao je da nema nameru da se bavi pitanjima Nemačke.

„Nisam ja otišao da vodim političke ratove po Nemačkoj, nego oni dolaze ovde“, kaže Dodik.

On je naveo i da je vidljiva aspiracija aktuelne vlasti u Nemačkoj za dominacijom.

„Dok je bila Angela Merkel to je bilo korektno. Mi ne želimo da budemo porobljeni. Oni su nas pobili u prošlom veku. E, nećete nas sada na ovaj način pobiti“, rekao je Dodik.

Podsetimo, Dodik je odbio da da agreman za novog ambasadora Nemačke u Bosni i Hercegovini, a Berlin je zauzvrat zapretio odmazdom, čak i blokiranjem dobijanja kandidatskog statusa za EU.

Odbijanje agremana za ambasadora je samo još jedna u nizu uvreda i poniženja koje je Milorad Dodik priredio za Nemačku bez da je pretrpeo ozbiljnije posledice.

BONUS VIDEO: Reakcija Milorada Dodika posle sankcija SAD


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare