Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da nije impresioniran "mirovnim planom" koji je Kina danas objavila.

Plan u 12 tačaka sadrži predloge kako postići prekid vatre, uključujući poštovanje „suvereniteta, nezavinosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja“, ali ne navodi šta bi trebalo da se dogodi sa teritorijom koji je trenutno pod okupacijom Rusije.

Podoljak tvrdi da svaki plan za okončanje rata mora uključivati povlačenje ruskih trupa na granice Ukrajine iz 1991. godine.

„Svaki ‘mirovni plan’ s prekidom vatre, novom linijom razgraničenja i kontinuiranom okupacijom ukrajinske teritorije nije o miru, već o zamrzavanju rata, ukrajinskom porazu i sledećim fazama ruskog genocida“, napisao je na Tviteru.

Pročitajte još:

Podsećamo, u dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je danas objavljen onlajn, kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora, preneo je CNN.

U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

O kineskom planu oglasio se i NATO.

„Kina nema veliki kredibilitet pošto nisu osudili protivpravnu invaziju na Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg novinarima u Talinu.

VIDEO Policija ispred ambasade Rusije u Beogradu sprečila aktiviste da dostave „krvavu“ tortu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare