Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski parlament imenovao je danas Denisa Šmigala za novog premijera, nakon što je Oleksij Hončaruk u ponedeljak podneo ostavku.

Za novog premijera glasao je 291 poslanik, a za njegov izbor bilo je potrebno 226 glasova, javlja Tass.

Šmigal je do sada obavljao funkciju zamenika premijera.

Poslanici Vrhovne Rade su prethodno većinom glasova prihvatili ostavku dosadašnjeg premijera Honarčuka, čiji je rad u proteklih šet meseci, koliko je proveo na toj dužnosti, oštro kritikovao predsednik Volodimir Zelenski, prenosi AP.

Za prihvatanje ostavke Honarčuka glasala su 353 poslanika, dok ih je 40 bilo uzdržano.

Obraćajući se poslanicima uoči glasanja, Zelenski je kritikovao bivšeg premijera zato što njie zaustavio industrijski pad i nije ispunio ciljeve poreske politike.

„U vladi nam trebaju novi mozgovi i nova srca“, rekao je Zelenski.

Šmigal (44), koji je za zamenika premijera imenovan prošlog meseca, ranije je bio na čelu regionalne administracije u zapadnoj regiji Ivano-Frankivsk.

On je u govoru pred parlamentom rekao da su očekivanja građana ogromna, a da je njihovo strpljenje na izmaku, ističući da su rezultati potrebni već danas.

Honarčuk (35) je prvi put ponudio ostvaku u januaru, nakon što je objavljen snimak na kojem govori da Zelenski, bivši glumac bez političkog iskustva, ne zna ništa o ekonomji, ali je Zelenski tada odbio njegovu ostavku.

Dužnost bi ove nedelje mogli da napuste i ministri finansija i spoljnih poslova i državni tužilac, a u okviru rekonstrukcije vlade.