Delfini Foto:EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Adam Voker iz Notingema plivao je sa delfinima u blizini jedne od obala Novog Zelanda kada se dogodilo nešto neočekivano. U blizini Kukovog moreuza se pojavila velika bela ajkula.

Kako kaže Voker, iskusni plivač, ajkulu je ispod svojih nogu ugledao slučajno.

„Pokušao sam da ne paničim jer mi je cilj bio da preplivam moreuz“, rekao je Adam.

Voker kaže da su mu delfini pomogli da se odbrani od ajkule, tako što su u trenutku kada se ajkula pojavila oko njega formirali zaštitni prsten, i tako ga potpuno zaštitili ga od bilo kakvih potencijalnih napada.

„Volim da mislim da su me štitili i bezbedno odveli kući. Taj dan ću zauvek pamtiti“, rekao je Voker.

Pročitajte još:

Inače, plivanje u jatu je način na koji se delfini brane od napada ajkule, a ova odvažna stvorenja često umeju i da uznemire predatore i oteraju ga. Da li im je to bio cilj i sada nikada nećemo saznati, ali jedno je sigurno – Voker nije završio u čeljustima morske nemani.

„Ne znam da li su mi delfini pritekli u pomoć, ali znam da je nakon nekoliko minuta ajkula nestala i delfini su ostali sa mnom još 50 minuta što je bilo neverovatno iskustvo“, rekao je Adam i dodao da mu je prijatelj rekao da ne treba da brine o ajkulama u vodi tako blizu obale, što ga je navelo da pokuša da prepliva moreuz.

Voker je rekao da je nailazio na ajkule dok je plivao u još dva navrata, na Havajima i u kanalu Cugaru u Japanu, dodajući da je najbolji pristup kada naiđete na ajkulu da ne paničite.

BONUS VIDEO Plivanje među ražama i ajkulama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar