Foto: REUTERS/Stringer/File Photo

Grupa desantnih brodova Ratne mornarice Ruske Federacije, koju čini šest velikih desantnih brodova Severne i Baltičke flote, kao i šest desantnih brodova Crnomorske flote juče su isplovili sa Krima i spremni su da izvrše zadatke na Crnom moru.

Ovo je saopštio neimenovani izvor iz Sevastopolju, koji je upućen u dešavanja, a objavila je ruska državna agencija TASS.

Pročitajte još:

Na otvoreno more ukupno je krenulo 12 brodova, iz tri flote, koji se povremeno uključuju u demonstraciju sile prema obalama Odese. Do sad su to radili nekoliko puta.

„Prvi put u Crnom moru deluje tako velika grupacija Ratne mornarice Rusije, koju čini 12 velikih desantnih brodova Severne, Baltičke i Crnomorske flote. Ovi borbeno-desantni brodovi spremni su da izvrše predviđene zadatke u okviru Specijalne vojne operacije“, rekao je sagovrnik TASS-a.

On je naveo da su iz sastava Severne flote upućeni veliki desantni brodovi „Petar Morgunov“, „Olenegorski rudar“ i „Đorđe Pobedonosac“. Iz Baltičke flote „Koroljov“, „Minsk“ i „Kalinjingrad“. Crnomorska flota je poslala brodove „Cezar Kunikov“, „Novočerkask“, „Azov“, „Jamal“, „Orsk“ i „Nikolaj Filčenkov“.

TASS je tražio od komande Crnomorske flote, da potvrdi ovu vest, ali o tome nema dalje nikakvih informacija.

Ruski desantni brod prolazi kroz Bosfor i Dardanele Foto: REUTERS/Yoruk Isik

Pre tri meseca je pres-služba Crnomorske flote saopštila da je 10. februara šest velikih desantnih brodova u sastavu odreda Severne i Baltičke flote, nakon što su završili plovidbu oko Evrope, ušli u Crno more. Tokom zajedničkih vežbi, brodovi su odrađivali zadatke odbrane obale poluostrva Krim i baza flote.

U četvrtak 2. juna komanda „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine prijavila je pojavu pet ruskih velikih desantnih brodova u oblasti Očakova gde se preti desantom na Nikolajev. Da li ti brodovi pripadaju delu ovog plovnog sastava nije poznato.

Neka pomeranja ukazuju da je moguće da ti brodovi prevoze opremu i vojsku na Zmijsko ostrvo, ali je to nemoguće proveriti.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare