Benjamin Natanjahu Foto:Tanjug/AP Photo/ Tsafrir Abayov

Izrael je zahvaćen masovnim protestima nakon što su u nedelju u Pojasu Gaze izvučena tela šestoro talaca otetih tokom terorističkog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Protestanti su marširali sa praznim kovčezima, koji simbolizuju taoce koje je ubio Hamas.

„Teret koji Netanjahu nosi je daleko veći“, poručili su učesnici protesta. Taoci su, podsećamo, pogubljeni neposredno pre nego što su izraelske snage stigle do njih, saopštila je vojska. Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, nije prvi put u ovako nezavidnoj poziciji. Naime, i ranije su protestovali protiv njegovih odluka i žaleći se na njegovo obavljanje dužnosti, ali da li će i sada uspeti da se održi na vlasti?

PROČITAJTE JOŠ:

„Činjenica da su bili živi i da su ubijeni neposredno pre nego što su mogli biti spašeni – to je prelomna tačka za mnoge ljude koji sada shvataju da ako ostanu kod kuće, ništa se neće promeniti“, izjavila je Ana Rubin, koja je učestvovala u protestima u Tel Avivu.

Stotine hiljada ljudi izašle su na ulice. Mnogi veruju da bi ova masovna okupljanja mogla predstavljati prekretnicu, ali Netanjahu, protiv koga se vodi niz krivičnih postupaka zbog korupcije, već je “preživeo” ranije dugotrajne ulične proteste. Njegova strategija je bila da ignoriše zahteve protestanata, ali pitanje je da li će to moći da izvede i ovaj put. Ovaj put se ne bori samo protiv svojih uobičajenih protivnika, liberalne levice u zemlji, već i protiv vođe Hamasa Jahje Sinvara, koji je jasno stavio do znanja da je spreman na izuzetnu brutalnost kako bi ostvario svoje ciljeve.

Sinvar koristi svaku Netanjahuovu slabost, a trenutno je to javno mnjenje – naročito jer se približava godišnjica terorističkog napada i još uvek je 97 taoca zarobljeno u Gazi, dok se za 35 njih sumnja da su mrtvi.

Izrael protesti Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Na konferenciji za novinare u ponedeljak uveče, Netanjahu je prkosio svima koji su zahtevali više ustupaka od Izraela u pregovorima.

 „Ove ubice su pogubile šestoro naših talaca, upucali su ih u potiljak. A sada, nakon toga, traže od nas da pokažemo ozbiljnost? Da napravimo ustupke?“, rekao je Netanjahu. Istakao je da niko ko je ozbiljan u postizanju mira i oslobađanju talaca, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, neće od njega tražiti da učini više ustupaka. Bajden je ranije izjavio da smatra da Netanjahu ne čini dovoljno kako bi osigurao sporazum o prekidu vatre.

Ključni zahtev Hamasa je da Izrael povuče sve svoje snage iz područja duž granice s Egiptom, poznatog kao Filadelfijski koridor. Izraelski šefovi bezbednosti, uključujući ministra odbrane, javno vrše pritisak na vladu da napravi kompromise.

Izrael protesti Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Najopasniji trenutak prethodnih izraelskih masovnih protesta, koji su bili pokrenuti Netanjahuovim planovima za reformu pravosuđa, bio je kada je pokušao da otpusti upravo ovog ministra. Kasnije je bio primoran da ga vrati na dužnost.

Izrael protesti Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

“Ako to ponovo pokuša”, tvrdi politička analitičarka Tamar Herman iz izraelskog Instituta za demokratiju: “moglo bi doći do prave prekretnice u protestima”. Netanjahu, koji uživa podršku parlamentarne većine, veruje da može da ignoriše zahteve protestanata, ali zahteve vlastitog ministra odbrane i američkog predsednika moglo bi biti teže ignorisati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar